Slöjden

Duodji är ett samiskt begrepp var betydelse egentligen omfattar all skapande verksamhet med händerna. Numera används begreppet om bruksslöjd, saluslöjd och konsthantverk. Duodji bygger på äldre traditioner och levnadsmönster men nyskapas ständigt. Nya material möter gamla tekniker. Traditionella former får nya användningsområden.

Slöjdarna inom den samiska kulturen har alltid varit och är fortfarande traditionsbärare. Men även om det finns regler och traditioner att följa kan slöjdaren variera sitt materialbruk och variera bruk av mönster. Små detaljer eller färgkombinationer som kanske bara finns inom en släkt eller familj. 

Läs om:

Silver

Tenn

Mässing, horn och ben

I vissa bygder har tenntrådsarbeten sytts av samer åt de bofasta. De kjortelsäckar som kvinnorna i Hälsingland, Jämtland och norra Dalarna använde i sina helgdagsdräkter är broderade med tenntråd på botten av rött och grönt kläde.

Tenntråden används än i dag som dekoration och utsmyckning av delar till kolten, i form av barmkläden, silverkragar, mössor och bälten. Andra föremål man tennbroderar på är seldon till renen, väskor, påsar och armband.

 

 


Mer att läsa:
Ågren, Katarina, 1980. "Om tillverkning av platt tenntråd". Västerbotten 2, 1980.