Etnolog/utställningsproducent

Västerbottens museum söker extra etnolog/utställningsproducent 100% 

Allmän visstidsanställning i 12 månader med ev. möjlighet till förlängning.
Tillträde: 1 september 2017 eller efter överenskommelse. Placering: Umeå.
Västerbottens museum är ett länsmuseum med placering i Umeå som består dels av det förvaltande bolaget Västerbottens museum AB, dels av Stiftelsen Västerbottens museums samlingar. Museet har en kulturhistorisk inriktning och ett ansvar för hela länets kulturhistoria.

Västerbottens museum är till för alla och arbetar därför med att utveckla metoder för medskapande. Nu fokuserar museet på samarbete med de nationella minoriteterna judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och samer, som dessutom är ett urfolk. I november öppnar utställningen Prioritet: Minoritet i samarbete med minoriteterna. Utställningen är ett nytt koncept där innehållet förändras och utvecklas under utställningsperioden. Den kommer att vara en plats för dialog och minnesinsamling. Nu söker vi en extra etnolog/utställningsproducent. 

Arbetsuppgifter
Leda ett utställningsteam och arbeta med produktion av en utställning med fokus på – och i samverkan med – Sveriges fem nationella minoriteter.
Bemanna utställningen då den öppnar och dagligen arbeta med samtidsdokumentation och minnesinsamling i dialog med minoriteter i utställningen.
Arbeta med inlån av föremål samt förvärv till museets samlingar.
Samla in och förmedla minnen och berättelser analogt och digitalt.
Planera, samordna och genomföra programpunkter och visningar i anslutning till utställningen, samt i anslutning till minoriteternas national- eller minnesdagar.
Svara för utställningen på Facebook och för digital utställningsproduktion.
Bidra med insamlade berättelser till publikation.
Delta i utvärderingsarbetet för projektet. 

Kvalifikationer och meriter
Du ska ha akademisk kulturhistorisk examen med etnologisk inriktning, samt erfarenhet av utställningsproduktion. Museologi är meriterande.
Du ska behärska engelska. Andra språk är meriterande.
Du ska tycka om att träffa människor och vara en god lyssnare och dialogpart. Du ska ha intresse och erfarenhet av att arbeta med samtidsdokumentation och insamling.
Meriterande är erfarenhet av medskapande arbete tillsammans med nationella minoriteter och urfolk.
Meriterande är erfarenhet av arbete i sociala medier och med digitala utställningsproduktioner.
Du är utåtriktad och har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift. Du är lyhörd och lösningsorienterad med god analytisk förmåga. Du har god samarbetsförmåga.  

Varaktighet/Arbetstid
Heltid, allmän visstidsanställning, 12 månader, med ev. möjlighet till förlängning. Månadslön tillämpas. Tillträde 1 september eller efter överenskommelse. 

Ansökan märkt Dnr 273/17 med CV och eventuella löneanspråk senast 30 april 2017 till:

info@vbm.se                     

eller med snigelposten till: 

Västerbottens museum
Box 3183
903 04 UMEÅ