Medverkande

Violeta Santos Moura är en portugisisk journalist och bildjournalist som bevakat mänskliga rättighetsfrågor i Israel och Palestina under många år. Att utforska alternativa visuella berättelser och metoder har länge varit centralt i Mouras arbete och hon söker efter att utmana betraktarens uppfattning om de ämnen hon belyser.
www.violetamoura.eu

 

Sarah Tuck är curator och forskare. Hennes pågående forskning om drönarperspektiv inom krigföring, övervakning och protest undersöker det koloniala och icke-koloniala användandet av drönarteknologi i syfte att hitta sätt att formulera olika betydelser av att se utan att vara sedd, och om sårbarhet och motstånd
www.hasselbladfoundation.org

 

Albert Wiking är svensk fotograf och formgivare med ett flertal böcker och utställningar bakom sig. Aktuell med utställningen We have a dream, om mod, medkänsla och mänskliga rättigheter som visas på Västerbottens museum fram till 1 oktober 2017. Projektets vision har varit att samla röster och berättelser som kan beröra och inspirera, och helst av allt att engagera ungdomar i en av vår tids viktigaste frågor.
www.albertwiking.com

 

Celia A. Shapiro lyfter frågan om dödsstraff i projektet Last Supper och ifrågasätter varför vi inte kan se våldsamhet i samma ljus som andra självdestruktiva beteenden utan låter våld vara låst i begrepp som fördömelse eller förlåtelse. Shapiro beskriver processen att komponera dessa bilder som en djup meditation över våld, mänskligt beteende och hur staten mäter rättvisa och straff.
www.celiaashapiro.com

 

Saeed Taji Farouky är dokumentärfilmaren som 2004 startade det oberoende dokumentära filmproduktionsbolaget Tourist With A Typewriter, med inriktning mot filmer om social rättvisa och människorättsfrågor. Syftet är att berätta utmanande, djuplodande och humanistiska historier. Deras prisbelönta dokumentärer ser bakom den uppenbara sensationalismen i dagliga nyheter och ställer frågan hur individuella liv ryms i helhetsbilden.
www.touristwithatypewriter.com

  

Maria Nilsson är universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap och forskar om visuell journalistik och dokumentärfotografins samtida utveckling i ett internationellt perspektiv. Hennes forskning riktar ett  särskilt intresse mot visuellt berättande och fotografiet som redskap i opinionsbildning. 
www.miun.se/

 

Zanele Muholi är en fotograf som utforskar svarta lesbiska och gayidentiteter och politik i dagens Sydafrika. Muholis självpåtagna uppdrag är att ”omformulera svart queer och transvisuell historia i Sydafrika så att världen ska känna till vårt motstånd och existens mitt i vågen av hatbrott i Sydafrika och på andra platser”. Hon utbildar och bedriver workshops i fotografi för unga kvinnor i kåkstäderna.
stevenson.info

Ola Nordebo, moderator, politisk chefredaktör på Västerbottens-Kurriren i Umeå.