100 Migratory

1 februari–11 maj 2014

Finissage 10–11 maj Monica L Edmondson visar utställningen på lördag kl 14 och museets konstantikvarie Suzanne Steneberg visar på söndag samma tid. Lördag och söndag kl 16 dansar Carmen Olsson i utställningen, fri entré.

100 migratory

Foto: Carl-Johan Utsi

Hundra kärl av glas beger sig ut på en världsomspännande resa, tur och retur, med start i deras hem i ett vidstäckt vintervitt fjällandskap mitt i det gränslösa Sápmi. Genom det fleråriga konstprojektet 100 Migratory länkar konstnären Monica L Edmondson samman samisk tradition, glas och konsthantverk samtidigt som frågor om tillhörighet, identitet, ursprung och migration uppmärksammas.

Formen av ett kärl lyfts fram som en metafor för människan och berättar om vikten av en trygg varm kärna i var människas liv. Samtidigt undersöks vikten av att just våga resa ut från den trygghetszonen, för att öka förståelsen och respekten för det främmande. Glaskärlen har nu återvänt till sitt ursprung i Sápmi och visas tillsammans med bilder och textmaterial i form av blogg och bok på Västerbottens museum.

Som en del av utställningen skapar dansaren och koreografen Carmen Olsson en föreställning som uppförs under utställningsperioden i samarbete med Norrlandsoperan.

100Migratory book

I bokform på engelska och lulesamiska, med ett överväldigande bildmaterial...