Länets första bil

Apotekare Jon H:son Hedin i Lycksele hade under en resa i Tyskland blivit inspirerad att införskaffa denna nymodighet. Han köpte bilen av märket Benz Viktoria för 5000 kronor på Gjestvang i Stockholm 1900. Bilen tillhör Mercedes-Benzverkens första typserie.

Bilen är inte bara länets, utan hela Norrlands första. Efter att först ha prövats på Stockholms gator lastades bilen på tåg och transporterades till Hällnäs järnvägsstation. När den skulle köras från Hällnäs till Lycksele visade det sig att vägarna i Norrlands inland inte var av samma kvalitet som Stockholms stenlagda gator. Halvvägs till Lycksele fastnade bilen. Hjulen var för smala. Bilen sjönk ner.

Det blev inte riktigt som Hedin hade tänkt sig. Bilen blev ingen succé vad åkandet beträffar, vägarna var ännu inte anpassade till de nya fordonen.

År 1928 skänktes den till Västerbottens läns hembygdsförening av apotekarens hustru Ingeborg, och utgör numera en märkvärdighet i museets samlingar – till beskådan en trappa ner utanför Textil-utställningen.

Benz Viktoria har en encylindrig fyrtaktsmotor som sitter mellan de höga bakhjulen och förmår utveckla uppemot sex hästkrafter. Växellådan klarar två hastigheter framåt och en bakåt. Bilen har hand- och fotbroms och styrs för hand med en spak. Den kunde uppnå en hastighet av 20 km/tim, och slukade över två liter bränsle per mil.

Apotekarfrun Ingeborg Hedin till vänster i familjens Benz Viktoria