Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Storuman

Storuman har antagit utnämningen till Årets berättarkommun i Västerbotten 2020/21. Från hösten -20 kommer kommunen att präglas av berättande i alla former när man tar över berättarbudkavlen från Vindelns kommun. “Det stärker och synliggör vår berättartradition”, säger Anders Persson, ordförande i Fritids- kultur och utbildningsnämnden i Storuman.

Förändringar i pandemins spår

Berättaråret i Storuman förlängs Nu är det tid för att tänka om och tänka nytt så att alla goda idéer som redan nu har börjat spira i Årets berättarkommun Storuman kan genomföras. Under våren 2021 fortsätter arbetsgruppen att planera och förbereda för nystart med en kick-off i augusti. I dom bästa av världar hoppas vi att då kunna skapa det berättarår som Storuman så väl förtjänar!
För våren -21 finns idéer om aktiviteter utifrån de förutsättningar som gäller. Nu utvecklas tankar om exempelvis digitalt Story Sharing Café, att dela inspelade berättelser och fortsatt förankring i kommunen. Det här kommer att bli bra!

Årets berättarkommun arrangeras av Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern, i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen. Lokalt medverkar Storumans kommun tillsammans med lokala föreningar och organisationer.

Det blir en naturlig fortsättning på kulturarbetet i Storuman efter att ha varit Årets kulturkommun, säger Anders Persson, ordförande i Fritids- kultur och utbildningsnämnden.
– Utnämningen kommer att stärka och synliggöra vår berättartradition som redan finns i våra byar. Kanske till och med att vi får fram några nya berättartalanger som får luft under sina vingar.

I Storumans kommun finns alla förutsättningar för att året som berättarkommun ska bidra till att stärka den lokala utvecklingen, säger Robert Herrala, avdelningschef på Nordiskt Berättarcentrum.
– I Storuman finns drivkraft och människor som är starkt engagerade i kulturlivet. Det har vi bland annat sett under det år då Storuman varit Årets kulturkommun. Det stärker oss i övertygelsen om att detta även ska vara positivt och hållbart på längre sikt.

Berättaråret i Storuman drar igång under hösten -20 och verksamhetsplaneringen för året har nu påbörjats. Marianne Folkedotter, berättarantikvarie på Västerbottens museum, hoppas att året ska fungera som en inspirationskälla till ännu mer berättande i bygden.
– Jag hoppas att de som bor i Storumans kommun ska ta chansen att delta i olika berättararrangemang, workshops, ordfördelarutbildningar, Livsberättelser, berättarkaféer med mera och på så sätt få syn på sin egen berättarskatt och få lust att dela med sig av den.

Människorna i bygden bär berättelserna
Syftet med Årets berättarkommun är att ge inspiration till alla de som vill stärka den lokala utvecklingen, säger Robert Herrala.
– Det är människorna i bygden som bär berättelserna och kulturarvet. Därför passar det perfekt att en scenkonstinstitution och ett museum samlar sina resurser på en plats. Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern arbetar tillsammans med Västerbottens museum för att vi delar övertygelsen om att berättandet är en oslagbar metod för att levandegöra och dela både kulturhistoria och samtid.

– – – – – – – – – – – – – – –

Årets berättarkommun i Västerbotten arrangeras sedan 2010 av Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen samt lokala föreningar och organisationer.

Utgångspunkten är utveckling baserad på en kombination av lokala förutsättningar och möjligheter samt stöd och resurser från regionala kulturinstitutioner. Avsikten är att stimulera till aktiviteter under hela året och att ge anledning till kontinuerlig samverkan mellan berättarkommuner i länet.

Kontakt:
Anders Persson
ordförande i Fritids- kultur och utbildningsnämnden Storuman
0730-26 51 22

Marianne Folkedotter
berättarantikvarie Västerbottens museum
070-695 38 00

Robert Herrala
verksamhetschef Nordiskt Berättarcentrum
070-569 56 31

Logotyp
Stängt/Closed
Logotyp