Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Årets kulturkommun – Sorsele

Årets Kulturkommun i Västerbotten är en utmärkelse som tilldelas en särskild kommun i länet under ett läsår. Bakom utnämningen står Västerbottens museum, Västerbottensteatern och Norrlandsoperan tillsammans med en rad andra kulturutövare som är verksamma i hela länet. Året innebär ett extra stort utbud av kultur från länsaktörerna, som planerar och genomför publika arrangemang, workshops, program för skola, debatt och mycket mer tillsammans med lokala företrädare.

Mer info om projektet Årets kulturkommun

Sorsele är först ut att få utnämningen 2018–19, med motiveringen:

För ett målmedvetet och metodiskt arbete att se kulturen som en av byggstenarna för en attraktiv och hållbar kommun.

Invigning 1 september med bygdemarknad i Sandsele

 

Insatser från museet under hösten:

Mina ungar – dagbok från en byskola
21 september kl 19 • Folkets hus, Sorsele
Berta Hanssons dagboksanteckningar och bilder från tiden som lärare i Fredrika på 1930- och 40-talen. Högläsning av Marianne Folkedotter till musik av Rickard N Jokela.
Fri entré.

Kulturarvsmässa
29–30 september kl 10–15 • Folkets hus, Sorsele
Bläddra bland gamla fotografier och arkivhandlingar från Sorselebygden, lyssna på föredrag och ta del av visningar. I flera arkiv finns material från Sorsele bevarat och nu tar vi med oss ett urval. Möt personal från Västerbottens museum, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens läns hembygdsförbund, med flera.
Fri entré. Fikaförsäljning.

Nils Björkmans kärleksbrev från Sorsele
17 oktober kl 18.30 • Saxnäs bygdegård
I en samling brev från början av 1900-talet får vi ta del av jägmästare Nils Björkmans beskrivning av vardagslivet i Sorsele när han skriver till sin käresta Maj Stenberg. Hör arkivarierna Josefine Furu och Ingrid Sjödin berätta om Nils, Maj och händelser i bygden. Kanske kan du hjälpa till att identifiera personer som finns på bilderna.
Fri entré. Fikaförsäljning.

 

Kontakt och information

Anki Berg

Informatör & strateg
090-16 39 49
070-320 81 55
anki.berg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp