Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Foto: Alexandra A Ellis

Ny fotoboksutställning

Tusentals fåglar i stadsmiljö, sårbarheten hos män, ryska institutioner och kinesisk industri gömd i dimma och smog – motiven i årets fotoboksutställning varierar stort men med dokumentärfotografi som gemensam nämnare. Nu finns den att ta del av på SJCD (Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi) som är en del av Västerbottens museum. Utställningen presenterar fotoböcker från nominerade och vinnare av Fotobokspriset 2022, som i år delas ur för tjugosjätte gången.

Om vinnaren

Erik Berglin har med The Bird Project 2006-2017 valt ut 4982 fågelbilder i naturlig storlek ur gamla ornitologiska böcker, bilder som han sedan skannat, redigerat och varsamt klippt ut på fotopapper. Under tolv år och i lika många städer, har Berglin burit med sig sina fåglar för att hitta dem en plats i städerna. Med en dokumentärfotografs blick och med naturfotografens zoom-objektiv har han sedan dokumenterat fåglarna i sin nya urbana miljö.

Om de nominerade

Kent Klich ger med A Tree Called Home den omskakande och sanna berättelsen om ett system och en institution för människor som inte passar in i det ryska samhället. Människor som på grund av funktionsvariationer vanvårdas och övermedicineras i inhägnade, klaustrofobiska miljöer. Människor som sällan, eller aldrig får återvända till övriga samhället. I sin närgångna skildring, som tagit nästan 20 år att färdigställa, har Kent Klich porträtterat livet på en av alla hundratals institutioner och skapat ett vittnesmål om långvarigt tystande av liv.

Mårten Lange berättar i sin bok Ghost Witness om Kina, ett land som rusar mot framtiden i en påtaglig iver att undanröja det förflutna. I landets sex största städer utforskade han kontrasten mellan rationell stadsplanering och det pågående urbana livet. Huvudmotiven i hans bildserie är skyskrapor och industrier, fotograferade genom tjock dimma och smog från luftföroreningar. Belysta av solnedgångar, morgondis eller storstadens LED-lampor, skildrar Langes fotografier en spöklik stämning där det gamla tycks hänga kvar, trots rivningarna och den snabba expansionen.

Monika Macdonald undersöker med sin senaste bok Hulls vad som är maskulint och vad som är manlig sårbarhet. Med en blinkning till 17- och 1800-talskonstens dramatiska, ofta svulstiga målningar, har hon letat efter det okontrollerbara och sköra genom att fotograferat män nakna. Med hjälp av iscensatta sekvenser i en lek framför kameran, ger männen i Macdonalds fotografier tillgång till det oskuldsfulla, drömska och det lite vanvettiga.

Karl-Johan Stigmark har i sitt senaste fotoboksprojekt, Åtta Pappershändelser, lagt fokus på just pappret. Pappersrester som blir över men ändå inte slängts, användningen av papper, ljudet av papper eller papper som den självklara platsen för ord. Varje del är i grunden en händelse skapad för att upplevas i realtid, händelser gestaltade för fotografi och dokumenterade för att kunna upplevas igen i fotoboken.

Utställningen pågår fram till 18 augusti

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 med syfte att främja svensk fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas en prissumma på 40 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp