Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
En fysiklektion i folkskoleseminariet i Umeå omkring 1920. Lektor Anna Grönfeldt i blus med rosett.

Nytt poddavsnitt: Demokratins förkämpar

Vägen till 1921 års genombrott, då kvinnor kunde rösta i ett riksdagsval för första gången, var lång och krokig. I det senaste poddavsnittet hör vi hur agitationen kunde gå till och vilket irriterande motstånd kvinnorna mötte. De fyra pionjärer som hyllas och beskrivs är Anna Grönfeldt, Helena Ljungberg, Ragnhild Sandström och Margot Wikström. Den mer okända Hildur Öhman dyker också upp i materialet på Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Kvinnorna är verksamma under nästan hela 1900-talet. Kampen fortsätter länge efter 1921. Kvinnor måste få en mer självklar och jämbördig plats i den västerbottniska politiken! Också på riksplanet, där en av dem stupar på sin post.

En jämförelse av då och nu

Programledare Anna Sténs möter arkivarie Karin Holmgren, som dykt ned i arkivmaterialet. Anna tar oss också med till Umeå kommuns jämställdhetsstrateger Annika Dalén och Linda Gustafsson. De rullar ut porträtt av de historiska förkämparna och gör en jämförelse – hur är det att vara politiker idag? Annika Berg, idéhistoriker på Stockholms universitet, berättar om de många grupper som inte fick rösträtt förrän långt efter 1921.

Avsnittet ramas in av musik och röster från 2021 års demokratifirandet på Gammlia. Hundra år efter den historiska dagen!

Lyssna direkt

Lyssna på Spotify

Ta del av bonusmaterial som bilder, länkar och fler ljudfiler

Här hittar du tidigare avsnitt

Podden produceras som en del av Demokratiska arkivet, ett projekt som sker i samarbete mellan Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Projektet drivs med stöd av Postkodstiftelsen.

Relaterat

Vbm Play

Västerbottens museum X Länsmuseerna berättar Föreläsningar från olika länsmuseer runt om i Sverige. Varje länsmuseum har valt ut berättelser som är relevanta för att beskriva något som rör den egna regionen – det kan vara en historisk person, viktiga händelser eller ett avgörande beslut. Inspelat 2020 och 2021. Här är Västerbottens museums bidrag. Västerbottens första […]

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp