Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Årets berättarkommun – Vindeln

Vindeln är Årets berättarkommun i Västerbotten 2019/20. Kickoff för berättaråret sker 31 augusti i samband med Bygde- och skördemarknaden på Hembygdsområdet i Vindeln. Sedan fortsätter året med publika evenemang, utbildning och andra aktiviteter. Berättarkaféer, ordfördelarutbildning, projektet “Livsberättelser”, berättande i skolan och en avslutande lokal berättarfestival står bland annat på programmet.

Årets berättarkommun i Västerbotten arrangeras av Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum som är en del av Västerbottensteatern, i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen.

Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum vill uppmärksamma kommuner som på ett målmedvetet och engagerat sätt vill arbeta med berättande. Syftet med utnämningen är att den ska fungera som inspiration till alla de som vill utveckla berättandet på den egna hemorten, öka berättandets betydelse och med det – stärka den lokala utvecklingen i hela Västerbotten.

Utgångspunkten är utveckling baserad på en kombination av lokala förutsättningar och möjligheter samt stöd och resurser från regionala kulturinstitutioner. Avsikten är att stimulera till aktiviteter under hela året och att ge anledning till kontinuerlig samverkan mellan berättarkommuner i länet.

Årets berättarkommun Vindeln arrangeras av Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern i samverkan med Vindelns kommun och lokala föreningar och organisationer.

Programtidning för årets berättarfestival i Skellefteå

Kickoff i Vindeln 31 augusti – Sveriges Radio var där, lyssna!

Program och aktiviteter

Torsdag 17 oktober kl 18
Tunnbröd – en läcker historia
Åmsele Folkets hus
Följ med på en resa genom tunnbrödssverige från Lappland till Skåne. Anki Berg berättar om tunnbrödets historia, utbredning och lokala varianter. I våras utkom boken med samma namn, utgiven av Tunnbrödsakademin och med Anki Berg som huvudförfattare. Boken finns till försäljning under kvällen. Vi bjuder på fika.
Arrangör: Vindelns bibliotek i samarbete med Alla tiders Vindeln

Tisdag 22 oktober kl 18–20
Teaterkafé i Vindeln
Vindelns bibliotek, Torget
Minnesbilder – berättelser och sånger från en uppväxt i Södra Norrlands kustland. Följ med Jan Boholm på en resa genom 60- och 70-talets Svartvik. Med värme, humor och underfundiga texter berättar han om hemmafruar, tändstickor och världens längsta skolfröken. Och något mer.
Fikat serveras av Fridas café.
Anmälan och kostnad: Endast föranmälan och förköp på Vindelns bibliotek. 100 kr för teater- och fikabiljett.

Fredag–söndag 8–10 november, ABF, Vindeln
Torsdag 21 november, Fridas, Vindeln
Livsberättelser
Prova på att arbeta med minnen och skapa sanna berättelser som kan framföras inför publik. Ett enkelt och roligt sätt att börja berätta.
Kursledare: Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum.
Anmälan: weronica.mattsson@abf.se  tfn:0933-61356
Sista anmälningsdatum: 4 november.
Informationsblad
På Facebook
Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och ABF Vindeln

Logotyp
Museet är stängt
Logotyp