Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Arkivarie med kunskap inom digital informationshantering

Västerbottens museum är ett länsmuseum med placering i Umeå. Museet drivs i bolagsform och består dels av det förvaltande bolaget Västerbottens museum AB, dels av Stiftelsen Västerbottens museums samlingar. Museet har en kulturhistorisk inriktning och arbetar med hela länets kulturhistoria. Här arbetar omkring 70 helårsanställda, projekt- och timanställda. Västerbottens museum eftersträvar mångfald och jämställdhet och ser därför anställda med olika bakgrund och erfarenhet som berikande för verksamheten.

Västerbottens museums arkiv består av ett ämbetsarkiv samt flertal enskilda arkiv, vilka innehåller både analogt och digitalt material. Förutom skriftliga handlingar finns en stor samling fotografier, filmer och ljudinspelningar.

Västerbottens museum har som mål att säkerställa bevarandet av kulturarvet och utveckla nya former att förmedla kulturarvet. Vi vill därför stärka och utveckla arkivverksamheten med en arkivarie med kompetens inom digital informationshantering och med intresse för kulturhistoria. Fokus i arbetet kommer att vara ökad tillgänglighet för både det analoga och digitala arkivmaterialet. Tjänsten är placerad vid museets samlingsavdelning bestående av fotoarkiv, arkiv, kulturhistoriska samlingar, registreringsverksamhet och bibliotek.

I museets framtida planer ingår nybyggnation av arkivlokaler för dokument, foto och litteratur.

Västerbottens museum använder sig av det allmänna arkivschemat. 

Arbetsuppgifter

I din roll som arkivarie ansvarar du för museets ämbetsarkiv, och har det övergripande ansvaret för museets digitala arkivering av dokument, foto, film och ljud. Dina huvudsakliga uppgifter är att dagligen sköta arkivet i form av uppordning, förteckning, gallring och tillgängliggörande, både de skriftliga handlingarna och det digitala materialet. Du ska underhålla museets arkivplaner och arkivförteckning samt systematiskt strukturera arbetet gällande det digitala arkivet bland annat i ett hanteringssystem för digitala filer, FotoWare. Du bidrar med intern kunskapsförsörjning, råd och stöd gällande arkivfrågor, digitalt bevarande och struktur samt lagar och regler gällande handlingsoffentlighet och upphovsrätt.

Utöver detta kommer du att ha ansvar för museets bibliotek med visst inköp, handläggning och registrering i Libris. Tjänsten är mångfacetterad och omväxlande. Vid sidan om det dagligt återkommande arkivarbetet kommer du att ta emot förfrågningar och besök från allmänhet och forskare samt delta i olika publika arrangemang som rör arkiv och bibliotek. Du kommer att jobba i en trevlig miljö, nära arkivarie, fotoantikvarie, fotoassistent och registrator. 

Kvalifikationer

 • du har akademisk examen inom arkivvetenskap, som lägst kandidatexamen
 • du har yrkeslivserfarenhet av ordnings- och förteckningsarbete av arkiv inom offentlig förvaltning, museiverksamhet eller liknande
 • du har utbildning och/eller yrkeslivserfarenhet inom digital informationshantering; långsiktigt digitalt bevarande, strukturering och tillgängliggörande av digital information
 • du har dokumenterad kunskap om lagar och regler som styr handlingsoffentlighet och arkivverksamhet inom offentlig förvaltning, samt inom bildupphovsrättsliga lagar
 • du har goda språkkunskaper i svenska och engelska, skriftligt och muntligt 

Meriterande

 • akademisk utbildning inom systemvetenskap eller liknande
 • akademisk utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap, och/eller inom för museiverksamheten relevant område
 • erfarenhet av DAM-system, ex FotoWare
 • erfarenhet av samlingsförvaltningssystemet Sofie
 • erfarenhet av projektledning
 • erfarenhet av registrering i Libris

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. De varierande arbetsuppgifterna i tjänsten kräver flexibilitet, en förmåga att prioritera och växla mellan olika uppgifter. Du har god organisationsförmåga och är noggrann och ansvarstagande som person. Du arbetar på ett strukturerat och lösningsfokuserat sätt och kan se till helheten för att nå verksamhetens mål. Du gillar att ta dig an utvecklingsarbeten och större arkivprojekt men har också intresse för dagligt löpande arbete med att ordna och förteckna. Du är van vid att arbeta självständigt och ta egna initiativ, men har också lätt för att samarbeta med andra människor och kunna kommunicera ditt uppdrag på ett bra sätt. Du kan uttrycka dig väl i tal och skrift.

Omfattning

Tillsvidareanställning 100 %. Vi tillämpar provanställning. Månadslön. Tillträde tidigast 1 april 2022. 

Lön

Enligt överenskommelse.

Upplysningar lämnas av Veronica Karlsson, avdelningschef för avdelningen samlingar, 070-249 36 24 eller veronica.karlsson@vbm.se
Facklig företrädare: Saco/DIK: Sofia Andersson, 090 20 20 308 eller sofia.andersson@vbm.se

Ansökan märkt arkivarie Dnr 0974/21 samt CV och referenser sänder du senast 23 januari 2022 till: info@vbm.se eller per post till:

Västerbottens museum
Box 3183
903 04 UMEÅ

Välkommen in med din ansökan!

Inför denna rekrytering har vi redan valt annonskanaler. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp