Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Lånelådor

Låna en låda fylld med historisk kunskap och lärarhandledning till din skola! Följande lådor finns att välja på, klicka på bilderna så blir dom större:

Smörlådan innehåller material för att kärna eget smör på traditionellt sätt, bland annat en smörkärna, ett tvättråg, ett salttråg med malsten, grovsalt och fotografier.

 

Ullådan innehåller material för att karda, spinna och tova ull på traditionellt sätt, bland annat åtta par kardor, tre sländor och en tovbräda.

 

Sameväskan innehåller material som beskriver den samiska kulturen i Västerbotten, både förr och nu, bland annat renskinnsskor, docka med kolt, litteratur och musik.

 

Nationella minoriteter-lådan innehåller föremål, litteratur, filmer, intervjuer och annat material som beskriver Sveriges fem nationella minoriteter; samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.

 

Den gamla skolan-lådan innehåller material som beskriver skolan i början av 1900-talet, som kan användas till att genomföra en gammaldags skoldag bland annat läroböcker, griffeltavlor, hartassar, bläck och bläckpennor, planscher och fotografier.

Kontakt och information

Ebba Lindberg

Museipedagog (vikarie)
090 20 20 339
ebba.lindberg@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp