Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Lånelådor

Hej lärare! Våra skolprogram, både på museet och ute i länet är inställda tills vidare på grund av virussituationen. Men våra lånelådor är tillgängliga.
Observera att lådorna under rådande corona-läge måste hämtas på museet, och att vi inte kan låna ut kläder. Lärarhandledning medföljer samtliga lådor.

Följande lådor finns att välja på, klicka på bilderna så blir dom större:

Smörlådan innehåller material för att kärna eget smör på traditionellt sätt, bland annat en smörkärna, ett tvättråg, ett salttråg med malsten, grovsalt och fotografier.

 

Nybyggarlådan/Bygglådan innehåller material som beskriver nybyggarlivet i Västerbottens inland under 1800-talet , bland annat två byggsatser till timrade stugor samt dockor.

 

Ullådan innehåller material för att karda, spinna och tova ull på traditionellt sätt, bland annat åtta par kardor, tre sländor och en tovbräda.

 

Sameväskan innehåller material som beskriver den samiska kulturen i Västerbotten, både förr och nu, bland annat renskinnsskor, docka med kolt, litteratur och musik.

 

Nationella minoriteter-lådan innehåller föremål, litteratur, filmer, intervjuer och annat material som beskriver Sveriges fem nationella minoriteter; samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.

 

Den gamla skolan-lådan innehåller material som beskriver skolan i början av 1900-talet, som kan användas till att genomföra en gammaldags skoldag bland annat läroböcker, griffeltavlor, hartassar, bläck och bläckpennor, planscher och fotografier.

Kontakt och information

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp