Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Skolprogram på museet

Museet erbjuder kostnadsfria skolprogram i anslutning till permanenta och tillfälliga utställningar, samt i våra utomhusmiljöer. Med god framförhållning kan vi även skräddarsy program utifrån specifika önskemål. Observera att museet har stängt för allmänheten på måndagar, och det är endast i undantagsfall vi kan erbjuda skolprogram under denna veckodag.

Tänkvärt inför besöket

Program för vårterminen 2022

Restriktionerna har slopats och skolklasser är välkomna tillbaka till museet! Roligt tycker vi, om än vi inte riktigt hunnit med att anpassa våra lokaler till vardagen så snabbt som vi skulle vilja. Många av utställningshallarna och utomhusmiljöerna är fortfarande tillfälligt stängda på grund av utställningsbyten och underhåll, och därför kan vi inte erbjuda så många ordinarie skolprogram i vår. Men vi hoppas att ni tittar in här igen när sommaren närmar sig för information om flera nya skolprogram under höstterminen 22. Nedan hittar ni vårens aktuella skolprogram.

Utomhusteater: Gammlias stora 100-årsfest

För mer än 100 år sedan invigdes Gammlia! Gammlia är inte bara ett vackert friluftsmuseum med röda stugor, det är också västerbottenshistoria och en källa till kunskap om hur människor levde förr. Tack vare byggnaderna och historik kan vi ana hur de levde socialt, ekonomiskt, miljömässigt och privat. Vad var bättre respektive sämre förr, som vi kan lära av idag?

Midgårdsskolans teaterettor har varit med och bearbetat ett nyskrivet teatermanus om Gammlia. Det är påhittat men innehåller folkbildande inslag om hur människor levde förr. Här möter vi festfixarna Kitty och Nicky, brevbäraren som är ny i stan, gycklarna i fattigstugan och gänget i Kollektivet Tunet. De bjuder in till fest men får omgående ett problem att lösa när kommuntjänstemän kommer på oväntat besök.

Manus: Museipedagog Ingela Wall
Bearbetning: Midgårdsskolans teaterklass år 1
Regi: Jörgen Smedengren
Rekvisita: Västerbottens museum och Midgårdsskolan
Målgrupp: Årskurs 3

Datum
2 juni 13 – 14.30 (Fullbokad)
3 juni 9.30 – 11.00 (Fullbokat)
9 juni 13.00 – 14.30 (Fullbokat)

Kontakt och bokning
Ingela Wall, museipedagog
ingela.wall@vbm.se


Kamp för demokrati

Hur var det att leva i Umeå vid förra sekelskiftet, när Sverige var ett odemokratiskt land? Hur kom det sig att vissa personer hade upptill 40 röster i valet medan de flesta inte fick rösta alls? Hur hänger första världskriget och kvinnlig rösträtt ihop? Vilka folkrörelser fanns det i Sverige och vilken betydelse hade de i kampen för att skapa demokrati?

I utställningen ”Umeå – minnen och framtid” möter vi Maja Beskow och andra personer som kämpade för jämställdhet och rättvisa för 100 år sedan.

Vi kan anpassa programmet så att det avslutas med ett praktiskt moment, där eleverna får jobba tillsammans i grupper kring demokratifrågor idag.

Tidsperiod: 17 januari – 15 april
Målgrupp: årskurs 7–9, gymnasiet, SFI (steg 3)
Längd: 60-90 minuter

Kontakt och bokning
Maine Wallentinson
maine.wallentinson@vbm.se
090 20 20 347


Från Short cuts till berättelse

Utställningen Short cuts är en retrospektiv utställning av och med de två konstnärerna Anna Kristensen och Peter Lundström som träffades på Konstskolan Brage i Umeå i slutet av 1970-talet. Tiden efter har präglats av ett aktivt konstnärskap av de båda som idag möjliggör en stor retrospektiv utställning med ett axplock av måleri och foton uppdelad i fyra årtionden.

I denna konst- och berättarworkshop använder vi utställningen och verken som inspiration till att på kort tid skapa egna verk i olika material och uttryck i vår skaparverkstad. Vi jobbar även fram en varsin berättelse kopplad till konsten och framför den för varandra. Upplägget varieras beroende på målgrupp.

Tidsperiod: 17 feb – 29 april
Målgrupp: mellan- och högstadiet, gymnasiet, vuxengrupper, SFI.
Längd: 90 minuter eller enl. ök

Ingela Wall
ingela.wall@vbm.se
090 20 20 342


Se mig, hör mig, vi och varandra

Dokumentärfotosalong: Se mig! innehåller ett stort antal fotografier av ett stort antal fotografer. Samtliga är på temat ”se mig”. I denna foto- och berättarworkshop använder vi utställningen och fotografierna som inspiration till att prata om att synas, bli sedd och vem som får synas. Vi övar på att berätta egna berättelser och framför personliga berättelser för varandra.

Tidsperiod: 7 september – 4 februari
Målgrupp: mellan- och högstadiet, gymnasiet, vuxengrupper, SFI.
Längd: 90 minuter
Antal: Max 10 deltagare per tillfälle

Kontakt och bokning
Ingela Wall
ingela.wall@vbm.se
090 20 20 342


 

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp