Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Skolprogram på museet

Museet erbjuder kostnadsfria skolprogram i anslutning till permanenta och tillfälliga utställningar, samt i våra utomhusmiljöer. Med god framförhållning kan vi även skräddarsy program utifrån specifika önskemål.

Tänkvärt inför besöket

Observera att museet har stängt för allmänheten på måndagar, och det är endast i undantagsfall vi kan erbjuda skolprogram under denna veckodag.

PROGRAM HÖSTTERMINEN 2021

Bokningar av höstens program kan göras from 2021-08-16.

Handen på hjärtat

Konsthantverk, slöjd och materialbaserad konst. De 14 medlemmarnas verk i Kluster Konsthantverk är besjälade av magi och känsla. Med hjälp av handens arbete i glas, keramik, textil, trä och silver har de reflekterat över det starkt personliga och samtiden, över konstiga saker i det lilla och i det stora. Funderingar kring slumpen, företeelser och alternativa sanningar susar genom rummet. I denna workshop tittar vi både på material och tillvägagångssätt och innehåll. Vad vill var och en berätta? Vilka tankar väcks hos dig – vad vill du berätta och i vilket material vill du uttrycka dig i? Vi uttrycker oss i berättelser och när vädret tillåter skapar vi med olika material utomhus. Låt handen skapa den berättelse som pockar på.

Tidsperiod: 16 augusti– 1 oktober
Målgrupp: låg-, mellan-, högstadiet, SFI
Längd: 90 minuter
Antal: Max 8 deltagare per tillfälle

Kontakt och bokning:
Ingela Wall
ingela.wall@vbm.se 090 20 20 342


En skoldag förr

Hur såg en skoldag i Sverige ut för ungefär 100 år sedan? Vad hände om man kom för sent till lektionen? Varför skulle man buga och bocka för läraren? Och varför skulle eleverna ta med sig hartassar och bröd till skolan? I skolprogrammet får eleverna låna tidstypiska kläder och uppleva gamla tiders skoldag med bland annat biblisk historia, högläsning och att skriva på griffeltavlor. Välkommen till en tidsresa till ett annorlunda Sverige, där det varken fanns demokrati eller religionsfrihet och där barns rättigheter inte var självklara. Medtag en tidstypisk liten matsäck: smörgås i papper och mjölk/dryck i glasflaska.

Tidsperiod: 1 september – 1 oktober
Målgrupp : årskurs 2–4
Längd : 2,5 timmar

Kontakt och bokning:
Mattias Johansson
mattias.johansson@vbm.se 090 20 20 307


Se mig, hör mig, vi och varandra

Dokumentärfotosalongen innehåller ett stort antal fotografier av ett stort antal fotografer. Samtliga är på temat ”se mig”. I denna foto- och berättarworkshop använder vi utställningen och fotografierna som inspiration till att prata om att synas, bli sedd och vem som får synas. Vi övar på att berätta egna berättelser och framför personliga berättelser för varandra.

Tidsperiod: 7 sept – 17 dec
Målgrupp: mellan- och högstadiet, gymnasiet, vuxengrupper, SFI.
Längd: 90 minuter
Antal: Max 10 deltagare per tillfälle

Kontakt och bokning:
Ingela Wall
ingela.wall@vbm.se 090 20 20 342


Speaking Memories

I slutet av andra världskriget kom ungefär 10 000 judiska överlevande till Sverige. De bar med sig minnen av familjemedlemmar som mördats, av gemenskaper som försvunnit och av en förlorad värld. De började ett nytt liv här i Sverige. Utställningen berättar om de som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde.

I utställningen dröjer sig deras berättelser kvar genom fotografier, filmer, föremål och installationer. I Speaking Memories får de som tog sig igenom svält, övergrepp, terror och massmord en röst. Här berättar de om hur deras mänsklighet togs ifrån dem men också om hur de återerövrade lusten att leva – ibland tack vare något så enkelt som en gest av omtanke från en medmänniska.

I den interaktiva installationen Dimensions in Testimony kan besökare genom förinspelade videointervjuer samtala (på engelska) med två överlevande som så småningom hamnade i Sverige. Dessutom ställs föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau ut.

Tidsperiod: 13 september – 28 oktober
Målgrupp: årskurs 7–9, gymnasiet, SFI (steg 3)
Längd: 90 minuter

Kontakt och bokning:
Maine Wallentinson
maine.wallentinson@vbm.se  090 20 20 347


Kamp för demokrati

Hur var det att leva i Umeå vid förra sekelskiftet, när Sverige var ett odemokratiskt land? Hur kom det sig att vissa personer hade upptill 40 röster i valet medan de flesta inte fick rösta alls? Hur hänger första världskriget och kvinnlig rösträtt ihop? Vilka folkrörelser fanns det i Sverige och vilken betydelse hade de i kampen för att skapa demokrati?

I utställningen ”Umeå – minnen och framtid” möter vi Anna Grönfeldt som kämpade för kvinnlig rösträtt för 100 år sedan, och andra personer som drivit frågor om jämställdhet och rättvisa under 1900-talet och fram till idag. Eleverna får som avslutning jobba tillsammans med att fundera runt hur de politiska partierna idag kan ses i ljuset av sitt historiska arv.

Tidsperiod: 13 september – 6 december
Målgrupp: årskurs 7–9, gymnasiet, SFI (steg 3)
Längd: 90 minuter

Kontakt och bokning:
Maine Wallentinson
maine.wallentinson@vbm.se  090 20 20 347


Jultraditioner

Lucia, jul och nyår. I december hade man fullt upp i det gamla bondesverige.  Vad åt man? Varför kastade grannarna in vedträn genom dörren? Och varför hängde julgranen i taket? Kom på besök i Wallmarksgården, där vi berättar mer om bakgrunden till våra olika vintertraditioner och om varför vi firar dem.

Tidsperiod: 1–17 december
Målgrupp: årskurs 1–6, SFI (steg 3)
Längd: ca 90 minuter

Kontakt och bokning:
Mattias Johansson
mattias.johansson@vbm.se 090 20 20 307

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp