Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp
Foto: Anton Hjalmarsson

Hundraåring i topptrim

Under några år framöver pågår renoverings- och reparationsarbeten på museets uteområde, för att vi 2021 ska vara i topptrim. Då är det 100 år sedan den första byggnaden, Sävargården, flyttades till friluftsområdet Gammlia. Då hyllade tidsandan nationalromantiken och bilden av svenskarna som det naturälskande folket. Skansen hade öppnat i Stockholm några årtionden tidigare och vid samma tid bildades både Friluftsfrämjandet (under annat namn) och Svenska Turistföreningen.

Under årens lopp har ytterligare ett 30-tal byggnader flyttats till området. De senaste tillskotten kom så sent som förra året då Regementsmuseet vid gamla I20-området lades ned och soldattorpet och arresten flyttades till Gammlia. Tyvärr är skicket på många av husen inte det bästa. Men inför hundraårsjubileet 2021 är målet att både byggnader om området ska vara i prima form och arbetet har redan påbörjats.

Därför är tillträdet till området i viss utsträckning begränsat framöver. I sommar ges särskilda visningar med inriktning på byggnadsvård, så är du intresserad av gamla hus, byggtekniker och hur du själv kan ta hand om ditt gamla hus kommer många fina tillfällen. Håll koll på här på hemsidan och i sociala medier om tider för guidningar och program kopplade till byggnadsvård.

En byggnad är dock öppen som vanligt. Med anledning av att museet visar utställningen En sagolik skola håller skolhuset på uteområdet öppet. Här kan alla barn besöka en riktig gammeldags skola och vara med på en lektion som den såg ut vid sekelskiftet 1900.

Läs mer om allt detta och lite till i den dagstidningsbilaga som vi producerat inför sommaren 2018.

Byggnadsvårdsvisningar i sommar
Varje vardag kl 15
Samling vid receptionen

Öppettider i sommar:
18 juni–19 augusti: alla dagar kl 10–17, onsdagar till kl 20

Kontakt och information

Urban Gelfgren

Avdelningschef, information & kommunikation
090-16 39 52
070-223 00 23
urban.gelfgren@vbm.se

Jimmy Korpenwinge

Sakkunnig, byggnadsvård
070-274 54 40
jimmy.korpenwinge@vbm.se 

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp