Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Vårens berättarprogram

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Berättarlust och lyssnarglädje står i fokus i ett nytt berättarsamarbete med Umeå Teaterförening och Berättarnät Norr. I vår är du välkommen på berättarföreställningar, workshops och berättarkafé här på museet.

Prata konst – berättarworkshops

Gillar du att prata konst och bilder? Vilka tankar väcker de hos dig? Vill du höra andras?

I dessa workshops tittar vi på utställningen tillsammans under ledning av museipedagog Ingela Wall – och använder berättande som metod. Vi gör korta enkla övningar i en mix av skrivövningar, associationsövningar, improvisationsövningar, berättarövningar och mikrofonövningar. Allt utifrån din förmåga och tankar som kommer upp. Vi ventilerar, diskuterar och lyssnar på varandra kring temat i utställningen och de berättelser som väcks hos oss. Opretentiöst, kul och lärorikt.

Onsdag 4 maj kl 13-14.30
Tema: Min relation till djur, med inspiration från Theatre of the Wild

Boka plats
Boka en plats genom att mejla ingela.wall@vbm.se
Ange då också det datum du vill delta.


 

Berättarkaféer

Under ledning av Berättarnät Norr välkomnas du som publik, berättare eller både och. Öppen mick finns i mån av tid.

7 maj kl 14.00–16.00
Tema: Fablernas värld

Boka plats
Boka en plats genom att mejla: berattarnatnorr@gmail.com. Ange gärna om du vill berätta.


 

Berättarföreställningar

Hitta hem
19 mars kl 15.00
Bio Abelli

Stöveltramp och dagliga visitationer. Att slåss för ett par decimeter golvyta i en överfull barack. Att hyra ut en luskam mot några smulor bröd. ”Du behöver inte berätta att du är judinna” – orden har följt Gisela Nilsson genom livet. Vad var hennes mamma rädd för? De bodde ju i Sverige.

Tänk att nästan en hel nation vill att du ska dö. Inte bara några taskiga klasskamrater utan miljontals människor som vill att du ska avhumaniseras, förnedras, svälta, förlora din integritet och ditt förnuft och utrotas på det mest brutala sätt. Bara för att du är jude. Teater Västernorrlands skådespelare Gisela Nilsson har dramatiserat sin mammas vittnesmål från deportationen 1944 till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Hitta hem tar oss genom lager av förtvivlan, hopplöshet och omänsklighet. Det nattsvarta blandas med en intensiv beslutskraft att överleva. Men pjäsen handlar lika mycket om styrka där Giselas berättelse kantas av både värme och humor liksom modet att våga berätta.

Biljettsläpp 27 januari på www.biljettcentrum.com
I samarbete med Umeå Teaterförening.

 

Marjattas Sång
21 maj kl 15.00
Wallmarksgården, Gammlia

Följ med i en musikalisk resa på temat förlossningar i Sápmi och Norrbottens finnbygder. Mirja Palo framför musik ur sin soloföreställning Marjattas sång; en berättelse om hur den unga kvinnan Marjatta blir gravid genom att äta ett lingon. Hon förskjuts av sina föräldrar och föder sitt barn i en förtrollad bastu. Förutom Marjatta får vi möta Káren, Liina och Matilda; alla i färd med att snart gå igenom en förlossning. Med hjälp av röst, kantele och loppedal skapas en suggestiv och mystisk ljudbild. Genom sånger och improvisationer skildras dels kvinnans utsatthet och smärta men framför allt den oerhörda kraft som frigörs i och med varje barn som kommer till världen.

Föreställningen ingår i festivalprogrammet för urfolk och nationella minoriteter på Gammlia.

Biljettsläpp: 30 mars på www.biljettcentrum.com
I samarbete med Umeå Teaterförening.

 

Om Lappspelmannens sorgerliga död
30 juni kl 18
Utanför Wallmarksgården, Gammlia

Thomas Andersson ger sin uppdaterade version av Lappspelmannen utanför Wallmarksgården. Välkommen på en föreställning med musik och berättande en sommarkväll i juni.

Läs mer om utställningen

Biljetterna släpps 30 mars på biljettcentrum.com.
I samarbete med Umeå Teaterförening.

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp