Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Podcast: Livet i arkivet

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Förbjuden kärlek. Det är temat för de första två avsnitten i podcasten Livet i arkivet, som är en samproduktion mellan Folkrörelsearkivet i Västerbotten och museet. Lyssnaren tas med till Folkrörelsearkivets samlingar och utifrån bland annat dagböcker, brev, protokoll och trycksaker får vi veta mer om samkönad kärlek under 1900-talet. Materialet kommenteras av lokala röster och forskare runt om i landet. Gymnasieelever från skolor i Umeå frågar, funderar och presenterar delar av materialet.

Avsnitten om Förbjuden kärlek utgår från mer än hundra år gamla dagböcker, brev och anteckningar efter lärarinnan Maja Beskow respektive RFSL:s inlämnade material från 1970-talet och framåt. Podden följer också upp de frågor och funderingar som elever vid Maja Beskow-skolan har kring kvinnan som gett namn åt deras skola.

Maja Beskow var en uppskattad lärare och profil både på Läroverket och i Umeås kulturliv. Genom framför allt dagböckerna, som länge var olästa, kan vi få en bild av hur Maja levde och mådde. Maja beskriver till exempel hur hon och studenten Anna Åfeldt kommer varandra allt närmare under deras första år som nyinflyttade i Umeå. I podden får lyssnaren ta del av Majas ibland nedstämda tankar genom berättarantikvarie Marianne Folkedotters uppläsningar. Med litteraturvetaren Eva Borgströms hjälp får man i podden syn på det ”frirum” som Maja och Anna kanske ändå befann sig i med sin kärlek. De fotografier som finns i Maja Beskows samling på Västerbottens museum ger också pusselbitar till berättelsen.

RFSL, som i Umeå bildades 1972, har gått från att vara en undergroundrörelse, där medlemmarna ofta träffades i hemlighet, till att bli en organisation som öppet står upp för hbtqi-personers rättigheter i Sverige och globalt.

Historikern Svante Norrhem, som intervjuas i podden, beskriver utifrån sin forskning hur homosexuella i Västerbotten hade det och betraktades under 1940–70-talen. Med hjälp av Midgårdsskolans teaterelever får lyssnaren en bild av hur viktigt det var att det fanns en förening med engagerade, förstående personer att vända sig till med sina bekymmer och funderingar.

Lyssna på Spotify

Till Demokratiska arkivet

Lästips: Tidskriften Västerbotten 4, 2002

Kommande avsnitt i Livet i arkivet handlar om Västerbottens byar i arkiven och om barn som haft sin skolgång i Arbetsstugor och Nomadskolor. True Crime blir temat under nästa höst. Till poddavsnitten finns också kringmaterial på webben med bland annat fotografier och länkar. På museet visas en monterutställning med material ur arkiven, som anknyter till de första avsnitten.

Info & kontakt

Iréne Gustafson, projektledare, Demokratiska arkivet
070-603 80 39
irene.gustafsson@folkrorelsearkivet.se

Related

The Democratic Archive

A project to find stories in the archives and collections and open the archives to new users and a larger public

Logotyp
Stängt/Closed
Logotyp