Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Podcast: Nytt avsnitt

Sorry, this entry is only available in Swedish.

”Så vitt man bor i en by måste man bry sig”, skriver Sara Lidman i romanen Tjärdalen. Om hur människor ordnat livet i byarna och brytt sig om sina byar och varandra, ägnas det här avsnittet i ”Livet i arkivet”.

Just Västerbotten har varit ovanligt bra, kanske bäst i Sverige, på att ordna och planera för hur livet i en by ska fungera. Vi gör ett besök i Årets kulturkommun Robertsfors, där historieintresserade Julia Larsson bor i ett fint gammalt hus i Sikeå Hamn. Varför är hon så kär i sitt hus och i den här byn? Och varför trivs hon så bra med äldre människor, som hon bland annat möter i sitt jobb. Tillsammans med arkivarie Cuno Bernhardsson och arkeolog Berit Andersson tittar vi också in i arkiven på Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Här finns många pusselbitar för den som vill ta reda på mer om en by och kanske sin egen historia.

Nu kan du lyssna direkt på vbm.play

Lyssna på Spotify

Extramaterial om Byborna som bryr sig

Till Demokratiska arkivet

Kommande avsnitt i Livet i arkivet handlar om demokrati, migration och barn som haft sin skolgång i Arbetsstugor och Nomadskolor. True Crime blir temat i sommar. Till poddavsnitten finns också kringmaterial på webben med bland annat fotografier och länkar.

Tidigare avsnitt, som finns att höra på Spotify:
Förbjuden kärlek

Info & kontakt
Iréne Gustafson, projektledare, Demokratiska arkivet
070-603 80 39
irene.gustafsson@folkrorelsearkivet.se

Related

The Democratic Archive

A project to find stories in the archives and collections and open the archives to new users and a larger public

Logotyp
Stängt/Closed
Logotyp