Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Västerbottens museum får nytt utseende!

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Vad är Västerbotten för dig? Det ombytliga landskapet med både fjäll och kust? De ljusa nätterna om sommaren och mörka dagarna om vintern? Storspovens sång över framtinade lägdor eller norrskenets dans på midvinterhimlen? De många älvarna som bildar som ett nervsystem genom skog och mark, de torra tysta tallhedarna, eller de guldglimmande våta hjortronmyrarna? Kanske är det historierna, de som muntligen berättats från generation till generation, om skrömta och oknytt, eller om ”vad en Lundmark gjord en gång”. För vissa är det kanske lugnet på landsbygden och för andra pulsen inne i stan.

För oss är Västerbotten många saker – alla dessa saker – men låt oss för ett ögonblick fokusera på landskapets fauna och naturens färgpalett när vi nu presenterar Västerbottens museums nya logga!

Efter 23 år uppdaterar Västerbottens museum sin grafiska profil. Med en ny logotyp, nytt typsnitt och uppdaterade profilfärger ska museet vara bättre rustat för dagens digitala medielandskap. Den nya loggan och grafiska profilen har inspirerats av den västerbottniska faunan och länets ombytliga natur.

Många känner till Västerbottens museum i Umeå, och en del kanske känner igen den ikon i form av ringar och linjer – en avbild av ett arkeologiskt fynd från Västerbotten – som har fungerat som museets logga sedan år 2000. Den tidigare grafiska profilen togs fram för 23 år sedan. Sedan dess har medielandskapet genomgått stora förändringar och att synas och finnas i digitala kanaler är numera nödvändigt. Det innebär att kommunikationen måste anpassas till de nya formaten och därför väljer Västerbottens museum att nu uppdatera den grafiska profilen.

Den nya logotypen föreställer ett V med böljande organiska former. Inspirationen är hämtat från älgen, ett djur som historiskt har haft en betydande roll för människorna i vårt län. Symbolen får sällskap i den grafiska profilen av ett typsnitt med mycket karaktär och en handmejslad känsla som för tankarna till slöjd och hantverk. För att komplettera uttrycket används en färgpalett med inspiration från Västerbottens rika natur, under alla dess skiftande årstider.

Bytet av den grafiska profilen kommer att ske successivt under hela 2023 och det inkluderar även en uppdatering till en ny och förbättrad hemsida.

Fira med museet den 24 maj
Under onsdagen den 24 maj hålls vårens sista Kvällsöppet på museet. Kvällsöppet är ett tillfälle i månaden när besökarna har möjlighet att utforska museets breda verksamhet under kvällstid genom program och aktiviteter.  Under denna denna sista kvällsöppet kommer museet, förutom att hålla i workshoppar, visningar och barnteater, att fira bytet av den grafiska profilen genom att bjuda på dryck och snittar i entrén. Dessutom arrangeras en tävling där ett fint pris utlovas!

färger
VBM_A-logo_kol
VBM_A-logo_snö
Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp