Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Lånelådor

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Låna en låda fylld med historisk kunskap och lärarhandledning till din skola! Följande lådor finns att välja på, klicka på bilderna så blir dom större:

Smörlådan innehåller material för att kärna eget smör på traditionellt sätt, bland annat en smörkärna, ett tvättråg, ett salttråg med malsten, grovsalt och fotografier.

 

Ullådan innehåller material för att karda, spinna och tova ull på traditionellt sätt, bland annat 14 par kardor, 2 sländor och 2 tovbrädor.

 

Sameväskan innehåller material som beskriver den samiska kulturen i Västerbotten, både förr och nu, bland annat renskinnsskor, docka med kolt, litteratur och musik.

 

Nationella minoriteter-lådan innehåller föremål, litteratur, filmer, intervjuer och annat material som beskriver Sveriges fem nationella minoriteter; samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.

 

Den gamla skolan-lådan innehåller material som beskriver skolan i början av 1900-talet, som kan användas till att genomföra en gammaldags skoldag bland annat läroböcker, griffeltavlor, hartassar, bläck och bläckpennor, planscher och fotografier.

 

Vi har även en Nybyggarlåda som handlar om nybyggare i Västerbotten under 1800-talet och innehåller bland annat ett rikt lektionsunderlag i form av texter, fotografier ur museets arkiv, gamla föremål och en byggsats till en timrad stuga. Lådan kommer inom kort!

Contact and information

Mattias Johansson

Museum Teacher
+4690 20 20 307
mattias.johansson@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp