Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Skolprogram hos er

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Vi kommer gärna ut till skolor utanför kommunen, eller till skolor i kommunen som har svårt att ta sig till museet. Med god framförhållning kan vi även skräddarsy program utifrån specifika önskemål.

HÖSTTERMINEN 2019


 

Stenåldersliv

Hur levde de första människorna i vårt län och vilka spår finns det kvar efter dem? Vad betyder de hemlighetsfulla symbolerna på bergväggarna? Vad hade de för kläder och vad åt de för mat? Vi tittar på föremål och redskap som de lämnat efter sig, men även deras skräp. Eleverna får sedan prova på ett eller flera praktiska moment, exempelvis göra en egen hällmålning med rödockra, skjuta med pil och båge och prova tekniken att göra eld med eldborr.

Målgrupp: årskurs 3–6
Längd: 1,5–2 timmar
Plats: klassrum
Tidsperiod: hela terminen

Kontakt och bokning:
Mattias Johansson mattias.johansson@vbm.se 090-16 39 07


 

En skoldag förr

Hur såg en skoldag ut för 100 år sedan? Vad hände om man kom för sent till lektionen och varför skulle eleverna ta med hartassar till skolan? Eleverna får låna tidstypiska kläder och uppleva en skoldag med bland annat biblisk historia, högläsning och att skriva på griffeltavlor.  Välkommen till en tidsresa till ett annorlunda Sverige, där det varken fanns demokrati eller religionsfrihet och där barns rättigheter inte var självklara.

Medtag en tidstypisk liten matsäck: smörgås i papper och mjölk/dryck i glasflaska.

Målgrupp: årskurs 2–4
Längd: 90 minuter
Tidsperiod: hela terminen

Kontakt och bokning:
Maine Wallentinsson  maine.wallentinson@vbm.se  090-16 39 47


 

Hur kan vi nå de Globala målen?

Globala målen för hållbar utveckling är 17 stycken och är framtagna av 193 medlemsländer i Förenta nationerna. I begreppet hållbar utveckling samlas de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig. För att Globala målen ska bli verklighet måste alla delar av samhället inkluderas – från organisationer till individer.

I denna workshop undersöker vi de Globala målen vidare. Vilka är de 17 målen? På vilket sätt kan du som individ hjälpa till att bromsa klimatförändringarna, göra samhället mer jämlikt, förbättra vår psykiska hälsa? Har du gjort något för hållbar utveckling som du kan dela med dig av? Kommer du på en idé här och nu?

Med hjälp av muntligt berättande delar vi med oss av våra tankar, åsikter och berättelser.

Målgrupp: Mellan- och högstadiet, gymnasiet, vuxengrupper.
Antal deltagare: Max 20 per pass
Längd: 90 min
Tidsperiod: Hela terminen

Kontakt och bokning:
Ingela Wall ingela.wall@vbm.se 090-16 39 42


 

Konst utifrån diskrimineringsgrunderna

Samarbete mellan Umeå konsthall och Västerbottens museum

Konst har ofta använts för att uttrycka åsikter om det samhälle vi lever i. Genom att ifrågasätta och peka på orättvisor och diskriminering erbjuder konsten nya perspektiv på hur samhället är eller borde vara. Vi använder oss av diskrimineringsgrunderna* för att få syn på detta och lyfter fram exempel på konstverk ur Umeå kommuns konstsamling samt konst med koppling till Västerbotten. Vi gör praktiska övningar i par och i grupp, diskuterar och tycker till!

*Diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder.

Målgrupp: Högstadiet, gymnasiet, vuxengrupper, SFI
Tid: 90 minuter
Tidsperiod: Hela terminen

Kontakt och bokning:
Ingela Wall ingela.wall@vbm.se 090-16 39 42


 

Berättarworkshop

I den här workshopen får deltagarna prova på muntligt berättande. Vi inleder med att förstå berättelsens uppbyggnad och beståndsdelar och jobbar sedan fram egna berättelser. Både fantasiberättelse och personliga berättelser.

Vi gör improvisationsövningar, berättarövningar och tar hjälp av bilder och föremål.

Med hjälp av berättelser lär vi om själva och vår omgivning, lär oss uttrycka oss och att lyssna och får se nya sidor hos varandra.

Målgrupp: Alla.
Antal deltagare: Max 20 per pass
Längd: 90 minuter
Tidsperiod: hela terminen.

Kontakt och bokning:
Ingela Wall ingela.wall@vbm.se 090-16 39 42

Contact and information

Ingela Wall

Museum’s Teacher
+4690-16 39 42
+4673-811 78 01
ingela.wall@vbm.se

Maine Wallentinson

Museum’s Teacher
+4690-16 39 47
+4670 522 72 66
maine.wallentinson@vbm.se

Logotyp
Museet är stängt
Logotyp