Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Skolprogram hos oss

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Museet erbjuder skolprogram i anslutning till permanenta och tillfälliga utställningar, samt i våra utomhusmiljöer. Med god framförhållning kan vi även skräddarsy program utifrån specifika önskemål.

Tänkvärt inför besöket

Observera att museet har stängt för allmänheten på måndagar, och det är endast i undantagsfall vi kan erbjuda skolprogram under denna veckodag.

PROGRAM HÖSTTERMINEN 2019


 

Hundra år av demokrati

Hur var det att leva i Umeå vid förra sekelskiftet, när Sverige var ett odemokratiskt land? Hur kom det sig att vissa personer hade upptill 40 röster i valet, medan de flesta inte fick rösta alls? Hur hänger första världskriget och kvinnlig rösträtt ihop? Vilka folkrörelser fanns det i Sverige och vilken betydelse hade de i kampen för att skapa demokrati?

I utställningen ”Umeå – minnen och framtid” möter vi Anna Grönfeldt som kämpade för kvinnlig rösträtt för 100 år sedan och andra personer som drivit frågor om jämställdhet och rättvisa under 1900-talet och fram till idag. Eleverna får sedan jobba praktiskt med frågor som: Finns det orättvisor i dag som du vill protestera emot? Vilka metoder kan användas för att skapa förändring?

Målgrupp : Årskurs 7–9 och gymnasiet
Längd : 90 minuter
Tidsperiod: 1 oktober–12 december

Kontakt och bokning:
Från vecka 33: Maine Wallentinsson  maine.wallentinson@vbm.se  090-16 39 47


 

En skoldag förr

Hur såg en skoldag ut vid sekelskiftet 1900? Vad hände om någon kom för sent till lektionen, och varför skulle eleverna ta med hartassar till skolan?

I vårt gamla skolhus får eleverna uppleva hur en skoldag kunde se ut runt sekelskiftet, med bland annat biblisk historia, högläsning och att skriva på griffeltavlor. Välkommen till en tidsresa till ett annorlunda Sverige, där det varken fanns demokrati eller religionsfrihet!

Eleverna får låna tidstypiska kläder. Medtag en tidstypisk liten matsäck att äta i klassrummet: smörgås i papper och mjölk/dryck i flaska.

Målgrupp: Åk 2–4
Längd:  2,5 tim
Tidsperiod: 3–27 september

Kontakt och bokning:
Från vecka 33: Maine Wallentinsson  maine.wallentinson@vbm.se  090-16 39 47


 

Meddelanden från forntiden

Kan vi tolka de hemlighetsfulla symbolerna på bergväggarna som gjordes av människor som levde här för tusentals år sedan? Vad ville de berätta? Vi tittar på hällbilder och föremål som finns bevarade från denna tid, inkl. världens äldsta skidor, och lär oss mera om hur människorna levde under stenåldern här i Norrland. Sedan arbetar vi praktiskt med att bland annat göra egna målningar med rödockra och provar att använda eldborr.

Målgrupp: Årskurs 3–4
Längd: 90 min
Tidsperiod: 1 oktober–12 december

Kontakt och bokning:
Från vecka 33: Mattias Johansson mattias.johansson@vbm.se 090-16 39 07


 

Leksaker från förr

Hur var det att vara barn för 100 år sedan? Vad lekte barn på den tiden? Hur gjorde de som inte kunde köpa leksaker i en affär?

Vi tittar på bilder av barn och leksaker förr i tiden och provar dockor av vedträn, djur av kottar, knappsnurror och andra hemmagjorda leksaker. Sedan får barnen göra ett eget kottdjur.

Målgrupp: 3–6 år
Längd: 60 min
Tidsperiod: 1 oktober–12 december

Kontakt och bokning:
Från vecka 33: Maine Wallentinsson  maine.wallentinson@vbm.se  090-16 39 47


 

Sameliv – lär känna Nordens urfolk

Hur levde samerna här i Västerbotten förr i tiden? Vad betyder urfolk, och vad gör en renskötare? Vid elden inne i kåtan tittar vi på föremål och foton och lär oss mera om samisk kultur och samhälle – både förr och nu. Eleverna får även prova på att kasta lasso.

Vi håller till utomhus i våra samiska visten, så tänk på att ha kläder efter väder.

Målgrupp: Förskola, grundskola, gymnasium, vuxengrupper, SFI
Längd: 90 min
Tidsperiod: september

Kontakt och bokning:
Från vecka 33: Mattias Johansson mattias.johansson@vbm.se 090-16 39 07


 

Hur kan vi nå de Globala målen?

Globala målen för hållbar utveckling är 17 stycken och är framtagna av 193 medlemsländer i Förenta nationerna. I begreppet hållbar utveckling samlas de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig. För att Globala målen ska bli verklighet måste alla delar av samhället inkluderas – från organisationer till individer.

I denna workshop undersöker vi de Globala målen vidare. Vilka är de 17 målen? På vilket sätt kan du som individ hjälpa till att bromsa klimatförändringarna, göra samhället mer jämlikt, förbättra vår psykiska hälsa? Har du gjort något för hållbar utveckling som du kan dela med dig av? Kommer du på en idé här och nu?

Med hjälp av muntligt berättande delar vi med oss av våra tankar, åsikter och berättelser.

Målgrupp: Mellan- och högstadiet, gymnasiet, vuxengrupper.
Antal deltagare: Max 20 per pass
Längd: 90 min
Tidsperiod: Hela terminen

Kontakt och bokning:
Bokning under vecka 25–26 samt från vecka 34: Ingela Wall ingela.wall@vbm.se 090-16 39 42


 

Berätta en selfie 

Två utställningar i dokumentärfotografi lyfter frågan kring självporträtt och självbilder; bilder från förr och från idag. Vem har makten över bilden: fotografen, betraktaren av bilden eller den som låter sig fotograferas? Idag både tar och ser vi selfies som en självklarhet men också med förundran. Vilken sida av oss själva vill vi visa upp med dem? Och hur påverkar alla dessa bilder oss och vår självkänsla, självförtroende? Förändrar de kanske till och med vår egen bild av oss själva?

I denna berättarworkshop gör vi berättarövningar som leder fram till nya berättelser om oss själva. Kanske de som inte syns i en selfie, de som inte tidigare partners upptäckt eller varför inte sanningen om dig själv. Vi gör även improvisationsövningar, dramaövningar och går igenom berättelses dramaturgi och tar även mobilkameran till hjälp.

Målgrupp: Mellan- och högstadiet, gymnasiet, SFI.
Antal: Max 20 deltagare per tillfälle
Längd: 90 min
Tidsperiod: 24 september–24 januari

Kontakt och bokning:
Bokning under vecka 25–26 samt från vecka 34: Ingela Wall ingela.wall@vbm.se


 

Intryck, uttryck, berätta!

Utställningen Intryck och uttryck består av konst ur samlingarna; historisk och samtida konst. Måleri, skulpturer, textilt, teckning – abstrakt och föreställande.
Utställningen är uppbyggd för att stimulera till muntligt berättande. Konsten består av personer, platser och händelser och kroppar med olika uttryck.

I den här workshopen tar vi del av de berättelser som redan finns i konsten och vi uppmuntrar sedan till egna berättelser, både fantasiberättelser och egna personliga berättelser. Det finns möjlighet att praktisera muntligt berättande, dikt, estradpoesi och mikrofonteknik med hjälp av dramaövningar, improvisationsövningar, berättarövningar och att få uttrycka sig i ord och kropp.

Målgrupp: Anpassas för alla åldrar
Antal: Max 20 deltagare per tillfälle
Tidsperiod: Hela terminen
Längd: 90 minuter

Kontakt och bokning:
Bokning under vecka 25–26 samt från vecka 34: Ingela Wall ingela.wall@vbm.se

Logotyp
Museet är stängt
Logotyp