Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Kulturarvsmässa i Årets Berättarkommun Dorotea

Sat 25 Feb — Sun 26 Feb
Dorotea

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Lördag klockan 11-16
Söndag klockan 11-15

Under två dagar kommer Medborgarhuset i Dorotea att sjuda av verksamhet när Västerbottens museum tillsammans med Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Dorotea kommun bjuder in till en Kulturarvsmässa.

Här får du som besökare möta sakkunnig musei- och arkivpersonal, bläddra bland gamla fotografier och arkivhandlingar från Dorotea, söka i digitala samlingar och titta på filmer ur arkiven. Du kan även lyssna till intressanta föredrag och delta i föremålsquiz, prova på yllebroderi och att vara arkivdetektiv, tillverka egna leksaker och mycket annat.

Välkommen till en helg i kulturarvets tecken!

Program under lördagen

Bergbodarna – att väcka liv i en gammal fäbod
Klockan 12

Under det senaste året har Dorotea kommun i samråd med Västerbottens museum restaurerat fäboden Bergbodarna. Via berättande och bilder får du här en inblick i fäbodkulturen, Bergbodarnas historia och fäbodstugans förvandling från fallfärdig till mysig och inbjudande.

Ulrika Stenberg, projektledare för Lapplands Sydport


Från smussel till stolthet
Klockan 13

Dolda symboler, anonyma telefonsamtal och längtansfulla brev.
Lyssna till ett föredrag om RFSL Umeås verksamhet i övre Norrland åren 1972–1985 – från dansträffar på hemlig adress till öppna klubbkvällar i egen lokal.

Karin Holmgren, 1:e arkivarie vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten


Kamp för Demokrati!
Klockan 14

Det är 1910-tal och fröken Boman, en rösträttsagitator som reser landet runt och talar om vikten av kvinnlig rösträtt, har den här dagen kommit till Dorotea. Lärarinnan fröken Häggström är engagerad i rösträttsfrågan och kämpar för att fler kvinnor från Dorotea ska sluta upp i kampen. Den konservative nämndemannen herr Öberg däremot är en av dem som hävdar att kvinnor inte är skapta för att tänka på samhällsfrågor. Men fröken Boman och fröken Häggström låter sig inte tystas. Kvinnans rättigheter måste försvaras!

Dramat framförs av museipedagogerna Ebba Lindberg, Maine Wallentinson och Mattias Johansson, Västerbottens museum.


Folkliv och folktro i Dorotea
Klockan 15

Berättelser och bilder som en gång i tiden samlades in av Uppsala Landsmålsarkiv finns idag på Institutet för språk och folkminnen (ISOF) i Uppsala. Här får du en presentation av gårdagens och dagens arkiv och insamlare med fokus på berättelser om vardagsliv och det övernaturliga, bilder och inspelningar från Dorotea.

Åsa Holmgren, etnolog vid Institutet för språk och folkminnen


För barn och familj

Forskarbyrån & avdelningen för okända personer.
Drop in klockan 11 – 16

Det kommer behövas både en och annan detektiv för att bena upp alla fall som hopat sig på Forskarbyrån och avdelningen för okända personer. Ett och annat viktigt papper kan behöva stämplas och hemliga dokument måste skrivas. På avdelningen för okända personer finns även några knepiga fall att lösa bland gömda och glömda arkivdokument. Allt vi använder oss av har på olika sätt hänt på riktigt. Vill du klä dig som en arkivdetektiv finns det arkivrockar, vita handskar och förstoringsglas för både barn och vuxna att låna under besöket.

På forskarbyrån träffar du arkivpedagogerna Christina Lindqvist och Anneli Rundström Karlsson från Folkrörelsearkivet i Västerbotten, som vanligtvis arbetar på Nordanå i Skellefteå.


Filmer som visas rullande under lördagen

Skohö – Sune Jonsson
Beredning och användning av skohö. Filmad hos Maria Björkvall i Djupfors, Sorsele socken.
Längd: 24 min.
Produktionsår: 1974.

Vidjetrygor – Sune Jonsson
Beskrivning av hur folktrygor, snöskor, flätas och används. Filmad hos lapptillsyningsmannen Albert Lindgren, Tvärsele, Dorotea socken.
Längd: 32 min.
Produktionsår: 1981–82.

Fjällrenen – Rickard Tegström
Längd: 23 min

Lappkniven – Rickard Tegström
Hos Sune Enoksson i Tärnaby
Längd: 7 min.

Dra och spinna tenn – Sune Jonsson
Filmad hos Maria Björkvall i Djupfors, Sorsele socken.
Längd: 15 min.
Produktionsår: 1974


Program under söndagen

Förhistorien i Dorotea
Klockan 12

Ganska snabbt efter att inlandsisen smält undan för snart 10 000 år sedan började människorna ta landskapet i besittning. Det innebär att det har bott ungefär 250 generationer här som alla lämnat spår efter sig. Men kulturlandskapet förändrats hela tiden då lämningar omformas eller försvinner och nya kommer till.

Lyssna till arkeolog Tone Hellsten på Västerbottens museum när hon berättar om förhistorien i Dorotea och de spår som idag fortfarande finns i landskapet.


Arbetsstugor för barn
Klockan 13

Under närmare fem decennier på 1900-talet var de så kallade arbetsstugorna i Västerbottens inland tillfälliga hem för barn från fattiga familjer i väglöst land. Barn som annars inte skulle kunna gå i skolan.

Susanne Odell, arkivarie vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten berättar om tillvaron för barnen som kom för att under terminerna bo på arbetsstugorna, långt borta från mamma och pappa.


Västerbottens skarprättare och den sista avrättningen i Lappmarkerna
Klockan 14

Fram till 1870-talet var alla avrättningar i Sverige offentliga och varje län hade en anställd skarprättare som arbetade med att verkställa straffen. Länets sista bödel hette Jacob Gyll och han var också den som verkställde den sista avrättningen i lappmarkerna; dvs halshuggningen av Olof Salomonsson i Åsele år 1842.

Mattias Johansson, pedagog vid Västerbottens museum, berättar om de västerbottniska bödlarna i allmänhet och om Jacob Gyll i synnerhet.


För barn och familj

Skaparverkstad: Gammeldags leksaker
Drop in klockan 11 – 15

Förr i tiden tillverkades barnens leksaker hemma på gården! Kom och prova på att göra dockor, snurror och andra leksaker från förr under ledning av Västerbottens museums pedagoger.

För barn från 3 år, med medföljande vuxen


Filmer som visas under söndagen

Skidmakaren från Gielas – Sune Jonsson
Hantverksmässig tillverkning av björkskidor. Filmad hos Alfred Israelsson i Gielas, Tärna socken.
Längd: 52 min.
Produktionsår: 1988.

Fjällbonden del 1 – Sune Jonsson
Arbetsåret på fjällägenheten Blomhöjden i Frostvikens socken i nordvästra Jämtland.
Ladugårdsarbete, mjölktransporter, postgång, arbete med vinterved och legosågning av timmer, ystning av getost och mesekokning, vårbruk och grönfodersådd.
Längd: 52 min

Fjällbonden del 2 – Sune Jonsson
Kyrkhelg i Sjougdnäs kapell, slåtter hemmavid och på arrenden, leverans av slaktdjur, jakt och fiske, husbehovsslakt, skogsarbete och snöröjning.
Längd: 53 min
Produktionsår: 1990–92.

Vidjetrygor – Sune Jonsson
Beskrivning av hur folktrygor, snöskor, flätas och används. Filmad hos lapptillsyningsmannen Albert Lindgren, Tvärsele, Dorotea socken.
Längd: 32 min.
Produktionsår: 1981–82.


 

Contact and information

Marianne Folkedotter

Storytelling Curator
+4690 20 20 327
marianne.folkedotter@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp