Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Fotoresident 2019

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Fotograf Salad Hilowle är årets fotoresident i Västerbotten

Fotograf Salad Hilowle har tilldelats Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografis residens för 2019. Under två månader kommer den svensk-somaliske fotografen att arbeta i Västerbotten och undersöka förekomsten av afrikanska uttryck, både genom arkivstudier och fältarbete.

Juryns motivering
Salad Hilowle (f. 1986) tilldelas Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografis residens 2019 för att arbeta med projektet Suedi-Morian – ett undersökande av den afrikanska diasporan i Sverige. Projektet, som tar utgångspunkt i fotografiskt arkivmaterial som sätts i relation till samtiden, ger röst åt en ofta marginaliserad grupp på ett komplext och intressant sätt.

Hilowles konstnärliga praktik rör sig mellan samtidsdokumentation, videokonst, fotografi, skulptur och screentryck vilket utmanar gängse föreställningar om vad dokumentärfotografi kan vara. Genom sitt arbete under residenset i Västerbotten kan hans praktik också bidra med nya impulser och nätverk i regionen, både konstnärliga och sociala.

Juryn vill uppmuntra denna nya röst inom samtidsdokumentation att utforska möjligheterna med, och gränserna för, dokumentärfotografi.

 Salad Hilowle, vilka förväntningar och förhoppningar har du på residenset?
– Det ska bli så kul att gå igenom arkivmaterialet som finns på Västerbottens museum. Att få göra detta residens känns som a dream come true för en person som älskar att hitta andra narrativ än storstädernas. Jag är från Norrland och mitt hjärta vurmar för Norrland. Jag vill hitta mikrohistorier som man kanske inte har hört tidigare eller har kännedom om. Men lika viktigt är att människor från Västerbotten ska få känna sig delaktiga. Mitt drömscenario är att de ska känna igen sig i verket.

Vad drivs du av i ditt fotografi?
– Jag drivs av andra narrativ än de gängse. Vardagen. Andra bilder som man inte är van vid.  Att ifrågasätta fotografi men lika mycket höja fotografi som en av de viktigaste konstformerna.

Salad Hilowle
Född: 1986
Utbildning: Kandidatexamen Konstfack
Bor: Stockholm, uppväxt i Gävle och har rötterna i Somalia
Residensperiod: augusti-september
Kontakt: https://www.filmbasen.se/filmare/salad-hilowle

Logotyp
Museet är stängt
Logotyp