Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Lina Persson

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Lina Persson (1885–1981) föddes i Grynberget, Dorotea, som dotter till småbrukaren Per Jönsson och hans hustru Kajsa. Mellan 1911 och 1913 drev hon kafé i Rossön, som ligger vid vägen mellan Hoting och Sollefteå. På kafét blev Lina bekant med den duktige fotografen Petrus Ljungö, som hon under åren 1913–15 erhöll gratis utbildning av.

Efter de två läroåren fick Lina Persson anställning i Torås i Kalmar län som biträde hos den kvinnliga fotografen Gerda Berg. Lina stannade endast ett halvår i Torås och 1916 etablerade hon sig som fotograf.

Under somrarna 1922 och -23 var Persson verksam i Svanabyn ett par tre mil öster om Hoting, och på hösten 1923 bosatte hon sig stadigvarande i Lavsjö en dryg mil sydost om Dorotea.

Lina Persson arbetade inom ett begränsat geografiskt område, främst de östra och sydöstra byarna i Dorotea socken och vissa byar i Åsele socken. Per cykel eller gående besökte hon gårdarna och byarna och erbjöd porträttering i samband med allmänna eller privata högtider.

Genom Sune Jonssons förmedling har Lina Perssons bildsamling bestående av 289 glasplåtar tillkomna mellan 1922 och -39 förvärvats till Västerbottens museum.

Bläddra med pilarna. Klicka så blir bilden större.

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp