
Byggnadsvård
Byggnadsvård innebär aktiviteter som berör vår byggda kulturmiljö och som bidrar till att dess kulturvärden bevaras. Det handlar om att förvalta ett kulturarv som en värdefull tillgång för samhällets långsiktigt hållbara utveckling.
De kulturella värden som byggnader besitter är en icke förnybar resurs, försvinner värdena kan de inte återskapas. För att bebyggelsen ska behålla sitt kulturhistoriska värde är det viktigt att vård och underhåll samt ombyggnader sker utifrån de enskilda förutsättningarna. Detta innebär att använda kulturhistoriskt lämpliga material och metoder för att tillvarata byggnadernas karaktär.
Museets byggnadsantikvarier arbetar med att värna om lokal och regional byggnadskultur. Den omfattar bebyggelsemiljöer samt enstaka byggnader och anläggningar i länet, inom såväl stadslandskap som agrara landskap. Vi verkar för att bebyggelsens kulturvärden tas tillvara och blir kända för allmänheten.
I samhällsplaneringen deltar Västerbottens museum proaktivt genom samverkan med länets kommuner och länsstyrelsen och bidrar på så vis till att den bebyggda kulturmiljön som resurs beaktas i samhällsutvecklingen. Det gör vi bland annat genom att medverka i planberedning och besvara remisser.
En stor del av vårt arbete består av rådgivning till ägare och förvaltare av fastigheter. Genom samarbete med föreningar, nätverk och organisationer på kommunal, regional och nationell nivå sprids kunskap om kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsemiljöer, praktisk byggnadsvård och traditionella hantverk.
Har du frågor om ditt hus? Kanske hittar du svar bland våra vanliga frågor annars hör du av dig så försöker vi hjälpa dig. Börja med att fylla i och skicka in formuläret:
Rådgivning byggnadsvård
Fält med * är obligatoriska
Vi erbjuder dessutom genom vår uppdragsverksamhet en rad tjänster som identifierar, hanterar och kommunicerar bebyggelsens kulturvärden.