Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp
Änkefru Olga Gavelin, Aronsjö, Vilhelmina, 1961. Foto: Sune Jonsson
Änkefru Olga Gavelin, Aronsjö, Vilhelmina, 1961. Foto: Sune Jonsson

Dokumentärfotografi

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Dokumentärfotografiet har länge haft en framträdande roll på museet. Inte minst genom den mångfaldigt prisbelönte fotografen, författaren och fältetnologen Sune Jonsson som under flera decennier var knuten till museet.

Kommande programpunkter

Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi (SJCD)

I samband med att Umeå stod som värd för kulturhuvudstadsåret 2014 etablerades Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi på Västerbottens museum. Till centrumets verksamhet hör att visa och producera utställningar samt att hålla seminarier, workshops och föreläsningar, erbjuda ett välsorterat bibliotek med fotografirelaterad litteratur och utgöra en mötesplats för den dokumentära bilden där samtal och diskussion förs med utgångspunkt i aktuella samhällsfrågor.

Lyssna till några av Sune Jonssons texter

Dokumentärfotografiskt residens

SJCD vill möjliggöra för fotografer att arbeta med längre dokumentära projekt och utlyser därför ett residens – en vistelse i Västerbotten där tid och resurser ges för att koncentrerat kunna arbeta med ett specifikt projekt. Syftet är att främja den dokumentära bilden, dess fotografer och filmare samt att verka för samtidsdokumentation. Likaså att understödja ett förutsättningslöst utforskande av det egna berättandet samt möjligheterna med dokumentärfotografi i stort.

2023 Erik Abel
2022 Albert Sten
2021 Amra Heco
2020 Klara Björk och Jyoti Mistry
2019 Salad Hilowle
2018 Maria Mäki

Fotoarkivet

En viktig källa i den dokumentärfotografiska verksamheten är museets omfångsrika foto- och filmarkiv. Arkivet innehåller cirka åtta miljoner fotografier och negativ, samt ett stort antal dokumentärfilmer. Här finns samlingar efter såväl professionella fotografer som amatörer.
Till fotoarkivet.

Fotograf

Museet har en anställd dokumentärfotograf, Petter Engman,  som arbetar med längre och djupare dokumentationer som kan resultera i utställningar, bildspel, filmer, med mera. Senast engagerad i det stora insamlings- och utställningsprojektet Prioritet: Minoritet och i filmen “Dokumentaristen” tillsammans med  Alexandra A. Ellis, som riktar fokus mot Sune Jonssons litterära gärning.

Related

Sune Jonsson –
Exclusive prints

Exclusive digital prints for sale.

Contact and information

Alexandra A. Ellis

Curator, documentary photography
+4690 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Petter Engman

Photographer
+4690 20 20 326
petter.engman@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp