Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Arkeologisamlingen

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Museets arkeologiska samling består av föremål som tagits tillvara vid arkeologiska undersökningar eller på annat sätt påträffats i marken.

Den övervägande delen av föremålen i samlingen är förhistoriska, alltså tillverkade och använda under människans första 9000 år i länet. Men här finns också föremål med ursprung i historisk tid, vilka liksom de förhistoriska är påträffade i marken.

I en gammal skokartong ligger ett kranium. Ingen nu levande minns när skallen kom till museet. På kartongen står “Sävar sn”. Kanske har det en gång suttit på någon av de många soldater som stupade i slaget vid Sävar 1809.

Detta fynd aktualiserar, åtminstone på ett teoretiskt plan, den repatrieringsdiskussion som förs inom museivärlden. Det vill säga att man i den mån det är möjligt skall återföra mänskliga kvarlevor från museerna till de platser, framför allt gravar, där de en gång hämtades.

Skallen i skokartongen kommer knappast i fråga för någon repatriering. Den får i stället fungera som exempel på vad museer tidgare ansett sig böra samla på, men kanske inte längre.

Sammanlagt består museets arkeologiska samling av över 13 000 föremål. Dessa kommer från i stort sett hela länet med undantag av Skellefteå, Malå och Norsjö kommuner, vars fynd framför allt finns samlade på Skellefteå museum.

Related

Arkeologi

Arkeologi betyder läran om forntiden. Den handlar om att studera människornas liv under forna tider genom att undersöka de kvarlämnade spåren i marken. I Västerbotten finns spår av människors handlingar från 10 000 år bakåt i tiden, det vill säga från efter den senaste istiden. Den kilometertjocka isen tryckte ner landet så mycket att det […]

External links

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp