Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Föremålssamlingen

Sorry, this entry is only available in Swedish.

I museet kulturhistoriska föremålssamling finns närmare 100 000 föremål som i huvudsak är använda och tillverkade i Västerbottens län. Här går det att hitta allt ifrån finaste hornskedar, strömbäcksglas och bröllopskonfekt till leksaker, fattiglådor, lavemangsprutor, skarprättarbilor, målade möbler, datorer och Västerbottens äldsta bil. Samlingen har tillkommit över lång tid med start under 1800-talet, delvis med hjälp av privatpersoners samlingar. De första museisamlingarna kom från Umeå Läroverk och var förmodligen skolsamlingar bestående av kuriosa och mynt.

En växande samling – från folkkonst till datorer och mångfald

Till en början hade samlingarna en inriktning mot folkkonst, inspirerade av Nordiska museets insamlingsprogram och utökades succesivt, bland annat med en samisk privatsamling med objekt från fjällsamers materiella kultur i Ammarnäsfjällen år 1913.

Under 1940-talet och senare delen av 1900-talet växte samlingarna snabbt. Insamlingen inriktade sig på 1800-talets jordbruksnäring och bondebefolkning och senare mot insamling av slöjd- och utdöende hantverk.

Samlingarna fortsätter ständigt att vidareutvecklas, modernare föremål insamlades genom uppropet ”Rädda 1900-talet” och andra nyare förvärv ger exempel på datorernas tidiga utveckling. Idag innehåller samlingen föremål som berättar om flertalet ämnesområden; om arbete och fritid, jakt och fiske, om naturbruk, handel och kommunikationer. I museimagasinen bevaras föremål som berättar länets sjukvård och regementshistoria, här finns föremål om barndom, om tro och vetande, om folktro och vidskepelse.

Senare års insamling har fokuserat på att bredda samlingarna utifrån ett mångfaldsperspektiv, där identitets- och minoritetsfrågor varit vägledande för att skapa samlingar med relevans för så många människor som möjligt. Västerbottens museum strävar efter att samlingarna ska vara angelägna och ge röst åt alla västerbottningar.

External links

Contact and information

Helena Forsberg

Object’s Antiquarian
+4690 20 20 320
helena.forsberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp