Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Konstförvärv: Helge Linden

Sorry, this entry is only available in Swedish.

En omfattande samling med koppling till konstnären Helge Linden (1897–1961) har skänkts till museet av Lindens son. Det är ett stort förvärv om cirka 600 poster omfattande teckningar, skisser oljeskisser och fullbordade verk från hela Lindens konstnärskarriär. Donationen skapar möjligheter att följa Helge Lindens hela konstnärskap. Även konstverk målade av andra konstnärer, vänner till Helge Linden ingår i gåvan.

Helge Linden föddes i Umeå 1897 och växte upp i en konst- och musikintresserad familj. Som 25-åring började han på Carl Wilhelmsons målarskola i Stockholm. Han vistades mycket i Italien och Frankrike där han bland annat tog intryck av Cézannes och Gauguins konst. I Italien inspirerades han av quattrocentomåleriet och av den italienska arkitekturen. Den första egna utställningen ägde rum i Stockholm 1931 men det dröjde ytterligare några år innan det stora genombrottet kom 1938 då lovorden östes över honom. Strax därefter flyttade han tillbaka till Umeå och blev snabbt en drivande kraft i stadens konst- och kulturliv. Linden var aktiv i Västerbottens konstförening där han bidrog till utställningsverksamheten i Umeå och länet. Han hade stor betydelse för många av länets unga konstnärer; som kritiker och debattör – som förebild, stöd och inspiratör.

Under 1940- och -50-talen var Helge Linden en av Norrlands mest uppmärksammade målare med framgångar både regionalt och nationellt. Hans måleri har utgångspunkter i det norrländska landskapet, framför allt i Västerbottens kustland. Han valde ofta enkla, vardagliga motiv. Måleriet karakteriseras av strama, renodlade former som ofta omges av mörka konturer och dämpade färger. Helge Linden räknas som en av de främsta representanterna för den svenska purismen. Gemensamt för den riktningen är detaljlösheten och de stora hela ytorna. Helge Linden själv menade att hans konst var en ”syntes på realistisk grund”.

Under sina sista år drömde Helge Linden om att skapa en representativ konstsamling med svensk konst i Umeå. Han ville ge Umeåborna kvalitativ konst för att stimulera och inspirera kommande generationers konstnärer. Ambitionerna hanns aldrig förverkligas före Helge Lindens bortgång 1961. Men redan samma år tog Västerbottens läns konstförening initiativ till ett upprop om att bygga upp en konstsamling som sedermera resulterade i samlingen ”Stiftelsen Helge Lindens Minne” som i dag består av cirka 500 verk och förvaltas av Västerbottens museum. Mer om Helge Lindens minne.

Två verk i förvärvet:

Helge Linden: Vera. Porträtt av målarinnan Vera Frisén, 1945

kvinna på äng

Helge Linden: Utan titel, 1950-tal.

Contact and information

Suzanne Steneberg

Art’s Curator
+4690 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp