Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Johannes Samuelsson. Foto: Göran Samuelsson

Boksläpp

ons 15 maj kl 18
Kaféet,Passerade evenemang

Bärtider – med bild och text av den i Umeå verksamme konstnären Johannes Samuelsson.

Litteraturvetaren Erik Jonsson samtalar med Johannes Samuelsson om arbetet med boken. Högläsning av några kortare passager. Kvällen inleds och avslutas med musik av Tor Lundmark och Erik Dahlgren, från det kultförklarade bandet Trio Lligo.

Bärtider innehåller fotografier och kortare texter om blåbärs-, lingon- och hjortronbranschen. Projektet började som ett samarbete mellan Johannes Samuelsson och kulturgeograferna Madeleine Eriksson och Aina Tollefsen. Med avstamp i ruinerna från Brattby vårdhem, där de sista hyresgästerna var bärplockare från Thailand, och Bärplockarstrejken 2013 i Umeå har de tillsammans följt olika trådar inom branschen för vilda bär i Sverige men också globalt, i norra Thailand och på en hälsomässa i Frankfurt i Tyskland. Personligt och initierat beskriver Johannes Samuelsson råvarukedjan och arbetarnas situation från fotografens perspektiv.

Fotografier från projektet har under våren ingått i utställningen ”Encounters, Nordic Photography beyond Borders” på Hasselblad Center i Göteborg och i utställningen ”Senaste nytt från löneslaveriet” på Gylleboverket på Österlen. Under sommaren 2019 kommer projektet att visas i Köpenhamn och i höst i Reykjavik.

Kontakt och information

Sofia Andersson

Enhetsledare och programansvarig Gammlia
090 20 20 308
sofia.andersson@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp