Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
På bilden ser du ett av Nils-Johan Labbas alster.

Duodji – Duodje – Vätnoe – Slöjd i foajén

lör 30 okt kl sön 7 nov
Entréhallen

Under Ubmejen Biejvieh – Samiska Veckan i Umeå visas duodji/duodje/vätnoe/slöjd från två sekel i museets foajé. Hantverk och slöjd från tidigt 1900-tal visas sida vid sida om helt nyskapade alster.

Hantverken visas mellan 30 oktober – 7 november
Utställning invigs på måndag 1 nov kl 12.00.

Om personerna bakom hantverken

Nelly Engström (f. 1998) är från Vilhelmina, med rötterna i Klimpfjäll. Mellan 2019 och 2021 studerade Nelly den tvååriga slöjdutbildningen vid Sámij åahpadusguovdásj, Samernas Utbildningscentrum, med inriktning mot skinn och textil.

”Hantverk har alltid funnits i min familj, via alla kvinnor i mina äldre generationer. För mig är vätnoe ett sätt att hålla traditioner vid liv. Att föra vidare kunskap som mina äldre lärt är att föra vidare en del av dem. I varje alster och i varje stygn ligger tid från en slöjdares liv. Det är det finaste med slöjden – att vi bär med oss tiden från slöjdaren i sakerna. En bit av själen följer med i det vi skapat. Jag slöjdar också för att skapa något nytt som kan forma vår samtid och historien som kanske motvilligt hållits tillbaka.”

Nils-Johan Labba (f. 1984) är uppvuxen i Kiruna. Nils-Johan har arbetat med samisk slöjd professionellt sedan 2008 då han startade sitt duodjiföretag.

”Slöjdandet för mig är mer än ett yrke, det är en del av en identitet och bygger på generationer av kunskap. Att få vårda och förvalta ett samiskt arv och samtidigt främja en levande samisk hantverkstradition är det som gör att jag valt den samiska slöjden som yrke”.

Anders Svonni (f. 1987) är verksam som duojar i Kiruna. 2020 mottog Anders gesällbrev inom duodji, trä och horn vid Stiftelsen Hantverk & Utbildning i Leksand i samarbete med Sámi Duodji, Sameslöjdsstiftelsen i Jokkmokk efter att 2016 avslutat sin utbildning vid Sámij åhpadusguovdásj, Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk. I sitt arbete utforskar Anders kontinuerligt kunskapsöverföring genom ett långsamt hantverk som följer materialens och årstidernas förutsättningar.

”Jag är intresserad av att inte enbart återskapa utan att fortsätta vidareutveckla mitt samiska kulturarv genom kunskap och omsorg för hantverket. Att förvalta ett praktiskt kunnande kring historia, materialitet och utförande är viktigt för att vårda ett samiskt arv men även för att främja levande hantverkstraditioner och kultur. Jag utgår i mitt arbete från gamla traditioner, tillhörande berättelser och livsöden för att utifrån traditionell kunskap kunna prägla hantverket med ett unikt uttryck och vara en del av samtida slöjdutövande”.

Den äldre slöjden som visas är framplockade ur museets samlingar och har ursprung från olika platser runtom i Sápmi/Saepmie/Sábmie/Sábme.

Kontakt och information

Sofia Breimo

Etnolog
090 20 20 321
sofia.breimo@vbm.se

Logotyp
Museet är inte öppet idag
Logotyp