Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
På bild: Birgitta von Otter

En svensk tiger

ons 17 nov kl 17:30
Bio Abelli

Birgitta von Otter, svensk journalist och författare, måste ta reda på sanningen om sin pappa, ambassadsekreterare Göran von Otter. Pappan var en av de första i världen utanför Tyskland att få kunskap om Förintelsen. På ett överfullt tåg mitt under andra världskriget berättar SS-officer Kurt Gerstein sin fasansfulla historia. Detta möte kom att plåga Göran von Otter under hela livet, även om han sällan pratade om det.

Filmen följer Birgittas sökande efter förståelse och förlåtelse för det som varit. Birgitta inser slutligen att hon måste besöka SS-officeren Kurt Gersteins dotter, Adelheid von Platen. Hemma hos Adelheid ser Birgitta att hennes pappas tystnad orsakat smärta för familjen Gerstein. De bägge kvinnorna är sammankopplade genom detta slumpmässiga möte – och om deras fäders olika roll i Förintelsen. Ett kort möte som sjuttio år senare fortsätter att ha konsekvenser för döttrarnas liv.

En svensk tiger är en unik historia om Förintelsen berättad genom två kvinnor och deras respektive förhållande till sina fäder. Två familjer som på något sätt representerar sitt land. Den ena dysfunktionell och med ett öppet sår – och den andre med en tystnadskultur som fortfarande bedövar. En emotionellt stark film om Sverige och skulden från andra världskriget.

På Västerbottens museum visas filmen i samband med den aktuella utställningen Speaking memories – Förintelsens sista vittnen.

Regi: Carl Svensson
Producent: Daniella Elmqvist Prah / HP Lundh
Produktionsbolag: Filmkreatörerna
Längd: 93 min

Om Carl Svensson

Filmregissören Carl Svensson har tidigare arbetat på SVT med titlar som ”Storuman Forever”, ”När livet vänder” och ”Existens”. Han har även gjort dokumentärfilmen ”Pappa Parkinson”. Just nu arbetar han med dramaprojekt.

Anmälan

För att boka plats till visningen, maila:
info@vbm.se

Programmet ges i samarbete med Judisk Kultur i Sverige.

Relaterat

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen

…från de som var där. De som överlevde.

Logotyp
Museet är inte öppet idag
Logotyp