Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Kamp och kalas

sön 12 sep kl 11—16
Gammlia

I år är det 100 år sedan vi fick allmän och lika rösträtt i Sverige – ett viktigt genombrott för demokratin. Men, det krävdes många års kamp, även här i Västerbotten. Fler än 3 000 kvinnor runt om i länet engagerade sig för saken.

Bland de underskrifter som nådde statsministern fanns sömmerskor, modister, bondedöttrar och lärarinnor som tillsammans i en landsomfattande namninsamling krävde sin rätt att kunna påverka samhället.

Rösträttsrörelsens, men också andra folkrörelsers strävanden vid den här tiden (för bland annat nykterhet och fred) är något som vi idag ser spännande spår av i arkiven – både på Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Vi uppmärksammar och firar genombrottet med ett kalas på Gammlia, både ute och inne. Vi förflyttar oss till 1910- och 1920-talen, som mot slutet blev en glad tid efter flera års krig och pandemi. Danserna Foxtrot och Charleston blir nu stora, och kvinnors frisyrer och kjolar allt kortare. På programmet: föreläsningar, musik, dans, tal, bildspel, bokbord, barnaktiviteter och kalasfika.

Kontakt och information

Sofia Andersson

Programsamordnare
090 20 20 308
sofia.andersson@vbm.se

Logotyp
Museet är stängt
Logotyp