Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Kamp och kalas

sön 12 sep kl 11—16
Gammlia,Passerade evenemang

I år är det 100 år sedan också kvinnor fick rösträtt i Sverige – ett viktigt genombrott för demokratin. Men, det krävdes många års kamp, även här i Västerbotten. Fler än 3 000 kvinnor runt om i länet engagerade sig för saken. Bland de underskrifter som nådde statsministern fanns sömmerskor, modister, bondedöttrar och lärarinnor som tillsammans i en landsomfattande namninsamling krävde sin rätt att kunna påverka samhället.

Rösträttsrörelsens, men också andra folkrörelsers strävanden vid den här tiden (för bland annat nykterhet och fred) är något som vi idag ser spännande spår av i arkiven – både på Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Vi uppmärksammar och firar genombrottet med ett kalas på Gammlia, både ute och inne. Vi förflyttar oss till 1910- och 1920-talen, som mot slutet blev en glad tid efter flera års krig och pandemi. Danserna Foxtrot och Charleston blir nu stora, och kvinnors frisyrer och kjolar allt kortare.

 

Program

 

10.00-11.15: Vandring – Demokratins kvinnliga pionjärer
Idéhistoriker Kerstin Thörn tar oss med på en vandring från centrala Umeå till Gammlia. Vi gör stopp vid Umeåmiljöer som anknyter till demokratins kvinnliga pionjärer.

Plats: Kungsgatan 26 (utanför Stadium) – Gammlia

11.30 och 13.15: Agitation för kvinnlig rösträtt!
Ta del av ett dramatiserat kamptal för kvinnlig rösträtt och lyssna till museipedagogerna Mattias Johansson och Maine Wallentinsson som berättar om rösträttskampen i Västerbotten (ca 15 min).

Plats: vid skolan, Gammlia

11.45-13.15: Invigning
Invigning med tal av Lars Lustig, länsråd, Länsstyrelsen Västerbotten. Musik från 1900-talets första årtionden med Umeå mässingssextett, samt Linus Flogell, baryton i Norrlandsoperans aktuella Macbethuppsättning, som ackompanjeras av Jonas Olsson på piano. Medverkar gör också Anders Lidström och Lina Vänglund, ordföranden i styrelserna för Västerbottens museum AB respektive Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Plats: Dansbanan, Gammlia

11-15 (i anslutning till dansbanan): Demokrati och social hållbarhet
Hur hänger demokrati ihop med integration, folkhälsa, jämställdhet och mänskliga rättigheter? Länsstyrelsen Västerbotten berättar om sina uppdrag inom social hållbarhet. Tecknings- och skrivtävling om demokrati för barn och vuxna, tipspromenad och give-aways (så långt det räcker).

11.30 Gör ditt eget plakat! Vad tycker du är värt att kämpa för?
Personal och material finns på plats i Minimuskiosken vid dansbanan. Plakaten bildar en utställning som kan ses på Dansbanan under eftermiddagen.

13.15-14.00: Föreläsning – Folk i rörelse – vår demokratis historia (Plats förbokas*)
Vi firar i år hundraårsminnet av den (nästan) allmänna rösträttens införande. Men strävan efter en demokrati för alla började långt tidigare och kampen för att utvidga och fördjupa den pågår fortfarande. Och demokratin har aldrig varit en skänk från ovan. Kjell Östberg, seniorprofessor vid Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola, argumenterar i sin föreläsning för att varje steg mot ökade demokratiska rättigheter är ett resultat av att människor sluter sig samman i sociala rörelser för att göra sina röster hörda.

Plats: Bio Abelli, Västerbottens museum

14.15-15.00: Samtal – Den kvinnliga rösträttsrörelsen i Västerbotten 1903-1921 (Plats förbokas*)
Vilka var kvinnorna som kämpade för rösträtt i Västerbotten och hur fördes kampen? Utifrån artiklar i nättidskriften Västerbotten förr & nu samtalar Karin Holmgren med artikelförfattarna Jörgen Andersson och Kerstin Norlander om de kvinnor som banade väg för demokrati. Jörgen Andersson arbetar som arkivarie vid Skellefteå museum och Kerstin Norlander är Fil.dr. i ekonomisk historia/pensionerad universitetslektor. Karin Holmgren är 1:e arkivarie vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Plats: Bio Abelli, Västerbottens museum

15.15: Vi måste kämpa tills segern är vunnen!
Om året när kvinnorna i Dorotea krävde rösträtt. En filmad föreläsning med Agneta Gustavssonsom har grävt i arkiven och pratat med släktingar till några av de 100 kvinnor i Dorotea, Ormsjö, Långsele, Granliden och Fjällbränna som skrev under en gigantisk namninsamling 1913-1914 med krav på kvinnors rösträtt. En av de kvinnor som skrev under var Anna Eliasson som syns t.h. på bilden nedan. Agneta Gustavsson är journalist och författare, som bland annat skrivit boken ”Den glömda trädgården – Dr Strömboms Versailles i Dorotea”.

Plats: I utställningen ”Umeå – minnen och framtid”, Västerbottens museum

 

*Biljetter till föreläsningarna i Bio Abelli bokas i förväg, max två personer/sällskap. Förboka via mejl eller telefon:

sofia.wendt@vbm.se
090-20 20 35.

Hämta ut dina biljetter i receptionen från kl 11 under Kalasdagen,
Föreläsningarna streamas i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Umeå.

 

Fler aktiviteter under dagen

 

Bildspel: Javisst ska den leva!
Ett bildspel i två delar. Kamp och kalas i Västerbotten för cirka 100 år sedan. Fotografier ur Västerbottens museums fotosamling.

Utställning om Ada Nilsson, Bertha Welin och Elsa Laula
Ada Nilsson (1872-1964) var drivande i kampen om kvinnlig rösträtt samt hängiven fredsaktivist och en av Sveriges första kvinnliga läkare. Bertha Welin (1870-1951) var Sophiasystern som blev politiker. Hon var en av de fem kvinnor som 1922 valdes in i riksdagen. Elsa Laula Renberg (1877–1931) var barnmorska och samisk medborgarrättsaktivist. Utställningen är producerad av Västerbottens Medicinhistoriska förening.

Bokbord: Får alla vara med?
Västerbottens läns hembygdsförbundet säljer sin nyss utgivna bok: Får alla vara med? Demokrati: Dåtid – nutid – framtid.

Hästskjuts, lekladugård, bak i bagarstugan och Vintage bikes på Gammliaområdet.

———-

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av coronapandemin. Programmet kan komma att påverkas av aktuella restriktioner.

Kalaset arrangeras av Västerbottens Museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten inom projektet Demokratiska arkivet, som finansieras med medel från Postkodstiftelsen. Kamp och kalas på Gammlia sker även i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kontakt och information

Sofia Andersson

Programsamordnare
090 20 20 308
sofia.andersson@vbm.se

Logotyp
Museet är öppet idag 11 - 17
Logotyp