Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Thomas Andersson. Foto: Patrick Degerman. Bearbetning: Mats Renman

Om Lappspelmannens sorgerliga död 2.0

Thu 30 Jun kl 18
Gammlia

Thomas Andersson ger sin uppdaterade version av Lappspelmannen utanför Wallmarksgården. Välkommen på en föreställning med musik och berättande en sommarkväll i juni.

Om föreställningen

Den här historien är dessvärre sann. En spelman dödade en annan. Brottsoffret räknades som en särdeles begåvad storspelman så händelsen blev omtalad vida omkring. Det pratades också om att avundsjuka skulle ha haft med saken att göra.

Fast den här föreställningen handlar inte enbart om hans död utan lika mycket om hans liv. I samtida dokument står han omnämnd som ”kringvandrande och utfattig.” En sådan person lämnar inte efter sig någon egendom att tala om utan snarare spår i människor, i form av starka musikupplevelser och minnen från förtrollade danskvällar – sådant som ju gärna transformeras till muntliga berättelser och legender.

Ryktet om hans bragder med fiolen har levt vidare genom tiden. Han hette Johannes Renström (1857 – 1886) född och uppväxt i Skellefteå men som vuxen alltså utan varaktig bostadsort. I folkmun kallades han allmänt ”Lappojken”. ”Lapp” – för att det var så man sade om samer på den tiden och ”pojken” för han var så ovanligt liten till växten. Liten i kroppen alltså, men stor på andra vis.

Titeln på föreställningen ”Om lappspelmannens sorgerliga död” är hämtad från en visa som diktades om händelsen.

Föreställningen ersätter ”Berättelser från min hembygd” med Thomas Andersson, som egentligen skulle ägt rum tidigare under våren.

Biljetterna släpps 30 mars på biljettcentrum.com

I samarbete med Umeå Teaterförening och Berättarnät Norr.

Kontakt och information

Sofia Andersson

Programsamordnare
090 20 20 308
sofia.andersson@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp