Littsöndag på Gammlia
sön 17 mar kl 10:45—15På en plats där berättelser bor, där mänskligt liv satt sina spår.
På en plats där tiden blir tydlig och det mänskliga synligt. Och det är samma.
Samma berättelser, samma frågor vi ställer. Och samtidigt är varje berättelse och fråga fångad i ett nu, i en tid, i en kropp. Det är just nu det händer och vi försöker navigera i en tillfällig tillvaro. Hitta ord för det största, för hungern, bristen, för kärleken vi inte kan leva utan.
Kl 11–12 • Litterär gudstjänst
Kärlekens hundar – brödet vi lever av, smulorna och överflödet
Andrea Lundgren, författare. Susanne Dahl, präst, Åsa Bergius, Kyrkan på campus. Musik: Olov Lindroth.
Obs! Gudstjänsten spelas in för Sveriges radio och därför behöver alla vara på plats senast kl 10.45
Kl 13.00–13.45 • Författarsamtal
Nordisk Fauna
Om förvandlingar och de mytiska skikten av verkligheten. Om människoblivande och djurblivande. Andrea Lundgren, författare i samtal med Gustav Tegby, dramatiker.
Andrea Lundgren debuterade som 23-åring och har sedan dess skrivit totalt tre böcker: två romaner och nu senast en novellsamling som heter Nordisk fauna. Landsbygden, ensamhet, förvandling, uppluckring av dröm/verklighet, vuxenblivande och skogen som symbolvärld är några teman som återkommer i hennes författarskap.
Gustav Tegby är född och uppväxt i Umeå. Han har skrivit ett tjugotal pjäser, som spelats på bland annat Dramaten, Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater och ett flertal olika frigrupper runtom i landet. Som dramatiker har Gustav intresserat sig mycket för populärkultur, och då i synnerhet för skräckgenren med bl a föreställningen Utbrott som sattes upp av Profilteatern i Umeå (2014).
Kl 14–14.45 • Författarsamtal
Strömavbrottets barn – texter om konst, våld och fred 2010–2018
Drömmen om ett rättvist samhälle. Johannes Anyuru, författare och poet i samtal med Teresa Callewaert, präst och doktor i teologisk etik.
Johannes Anyuru är poet, författare och dramatiker. I Augustprisvinnande romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar speglas svensk vardagsrasism mot ett dystopiskt framtidsscenario där fascismen styr. I Strömavbrottets barn samsas texter som reflekterar över sambandet mellan politik, samhälle och konstnärskap.
Teresa Callewaert är präst och doktor i teologisk etik med inriktning mot kristen och muslimsk socialetik, på frågor som teologiska uppfattningar om vad ett rättvist samhälle är och vilken roll religiösa föreställningar och argument spelar i det politiska rummet.
Biljetter till författarsamtalen på biljettcentrum www.biljettcentrum.com/
Littsöndag på Gammlia är en del av Bokveckan och arrangeras av Svenska kyrkan, Kyrkan på campus i samarbete med Västerbottens museum och Sensus studieförbund.