Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Foto: Mirja Palo

Norrbottnisk själ – Landskap

sön 13 maj kl 14
Hall 7,Passerade evenemang

Söndag 13 maj kl 14

”Du välkomnas härmed att ta del av den norrbottniska själen; vacker, brokig och tidlös vars främsta uppgift är att gestalta kopplingen människa, natur och djur samtidigt som den vill påminna oss om vår lilla plats i den stora helheten. Till ljudet av förtrollande kantelespel, experimentella loopar och sång som berör utkristalliserar sig det omgivande landskapet och dess storslagna natur; den innersta kärnan för vår norrbottniska identitet.

Mirja Palo

Mirja Palo är en sångerska och musiker från Norrbotten som bär många uttryck i sin palett. Ur det finska folkinstrumentet kantele, sin röst och en elektrisk looppedal trollar hon fram ny musik ur det traditionella, musik som delvis skapas i ögonblicket på platsen där musiken framförs.

Med rötterna i den norrbottniska folksångstradition influerad av finno-ugriska uttryck, poesi och spoken word utforskar Mirja sin egen idé om den norrbottniska själen och ifrågasätter det något distanserade förhållandet till naturen. Materialet består av nyskriven musik men även trad. musik från Norrbotten. Inspirationen hämtas ifrån fjällbäckar, kalla vinternätter, en puttrande båtmotor och knöliga grusvägar. När själen får fritt spelrum speglas alltifrån glädje och humor till svåra känslor som sorg, ilska och förtvivlan över vad som sker då naturen exploateras och platser försvinner.

Allting har sin egen sång. Barrskogen, myrmarken, sjöarna och fjällen. Melodier som präglat det norrbottniska medvetandet i årtusenden. I Norrbotten, Tornedalen och Sápmi utarmas markerna alltmer och naturresurserna förvandlas till ekonomiskt kapital som sedan hamnar i storstadsregionerna. I takt med att naturen exploateras i större utsträckning förlorar vi gradvis kontakten med vilka vi var och är. Vad är det som egentligen är viktigt? Sångerna finns fortfarande och nu behöver vi dem mer än någonsin.

Mirja Palo

Kontakt och information

Sofia Breimo

Etnolog
090 20 20 321
sofia.breimo@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp