Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Väärt

Tornedalingarnas dag

sön 16 sep kl 11—17
Passerade evenemang

Tillsammans med föreningen Tornedalingar i Umeå bjuder vi in till en bemärkelsedag

Kl 11–17 Informationsbord, bokmonter, film och pop-up butik Tornedalen & Co

Kl 12–16 Språklek på meänkieli, pyssel och högläsning för alla barn
Minimus

Kl 12 Historia – Minne – Identitet.
Föreläsning med Lars Elenius, professor i historia
Mötesrum Skogen

Kl 13.30 Kerstin Tuomas Larsson presenterar sin bok Hjärntvättarresan
Kaféet, bokförsäljning i entréhallen

Kl 15 Musikgruppen Väärt
Hall 7

Tornedalingarnas dag firas egentligen firas 15 juli. Museet har tillsammans med föreningen Tornedalingar i Umeå beslutat att uppmärksamma dagen på hösten i stället.

Lars Elenius är professor i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning vid Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Han bedriver forskning om nationalism, nationella minoriteter, norra Europas historia och minoriteternas kulturarv. En stor del av forskningen berör Tornedalens historia, senast i projektet ”Recalling the Past” om övergången från forntid till historisk tid i övre Norrland.

Kerstin Tuomas Larson är född, uppväxt och bosatt i Pajala. Hon har publicerat tio böcker  – barnböcker och dikter – på meänkieli, och har översatt ”Känner du Pippi Långstrump?” till meänkieli tillsammans med en kollega. Utöver det har hon skrivit romanen  Hjärntvättarresan om kvinnor som i sin barndom skickades söderut för att lära sig ”riktig” svenska. Boken handlar om språkligt och sexuellt förtryck, skallmätningar, arbetsstugor, TBC, samt andra företeelser som var aktuella under 1920- 30 och 40-talen. I år publicerar Kerstin Tuomas Larson två barnböcker på meänkieli, en om julen och en om årstiderna.

Väärt startades i Malmberget av Pär Poromaa Isling och Johan Airijoki i början på 00-talet. Bandet har släppt tre album som hyllats av fans och kritiker. Våren 2014 släppte Väärt albumet ”Det kommer ett skalv”. Den gavs en fyra i betyg av DN och följdes av spelningar runt om i landet inför fullsatta lokaler. Här på museet framför bandet äldre låtar men även nytt material från sitt kommande efterlängtade fjärde studioalbum.

Kontakt och information

Sofia Andersson

Enhetsledare och programansvarig Gammlia
090 20 20 308
sofia.andersson@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp