Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Tema: Tvångsförflyttningar

tor 5 mar kl 12—16
Bio Abelli,Passerade evenemang

Kl 12 Bággojohtin/ Tvångsförflyttningar
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. Samerna i Karesuandotrakten blev av med sina betesmarker och hem på norsk sida och tvingades flytta till nya marker och hem söderöver. I denna roadtrip sätter vi fokus på en mörk del av svensk och samisk historia och hur vi än i dag påverkas och lever med det som skett. Personliga möten och gripande berättelser i spåren efter tvångsförflyttningarna av samer. Tre delar där varje avsnitt är ca 30 minuter långt. Introduktion av Sara Omma, producent på SVT. Konferencier Lena Maria Nilsson, Várdduo – Centrum för samisk forskning, Umeå universitet

Kl 14 En historia med bara förlorare
Historikern och läraren LássbietHeaika Johánas, Johannes Marainen, har under flera år rest runt i Sápmi och berättat om tvångsförflyttingarna. Hans förfäder var tvungna att lämna Sážžá för 100 år sedan. Han kallar tvångsförflyttning – arna för en historia med bara förlorare.

Kl 15 Herrarna satte oss hit
Historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har i boken Herrarna satte oss hit samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare. Elin Anna Labba kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs historia.

En del av Ubmejen biejvieh / Samiska veckan i Umeå

Kontakt och information

Sofia Andersson

Enhetsledare och programansvarig Gammlia
090 20 20 308
sofia.andersson@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp