Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Stillbild ur filmen Fjällbonden av Sune Jonsson

Västerbottens museum på Umeå filmfestival

fre 2 dec kl 16
Rådhustoget Umeå

Som en del av Umeå Europeiska Filmfestival visar Västerbottens museum och SJCD (Sune Jonson Centrum för Dokumentärfotografi) Sune Jonssons dokumentärer Ett bondeår i norr och Fjällbonden. Filmerna berättar om det norrländska bondesamhället och bevarar traditionella kunskaper för eftervärlden, kunskaper som alltmer glider oss ur händerna. När samhället nu står inför en klimatomställning, och vi har blivit medvetna om hur lite mat som faktiskt produceras på nära håll, har det blivit allt viktigare att åter ta vara på det lokala småbrukets möjligheter. Vad som gått förlorat och som fortfarande kan vinnas på nytt.

Författaren och journalisten Arne Müller är inbjuden att tala om möjligheterna med lokal matproduktion och självförsörjning. Müller är en av redaktörerna för boken KliMat: på jakt efter den hållbara maten (2021) som visar att det finns mycket att lära av de som producerar mat i nord.

Tid
kl 16.00 Ett bondeår i norr
kl 18.00 Fjällbonden
Plats
Rådhustorget

Ett samarbete mellan Umeå Europeiska Filmfestival och Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi på Västerbottens museum och Umeå Kommun 400 år.

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="ordinarie tider vbm"]
Logotyp