
Lars Färgares gård
Stadsbranden i Umeå 1888 ödelade stora delar av staden öster om Renmarksbäcken. Strax väster om bäcken där Tegsbron i dag har sitt norra fäste låg den Hermanssonska gården, så kallad efter den möbelaffär som startat i lokalerna 1906. Det är en av de få riktigt gamla borgargårdarna i Umeå med två byggnadskroppar i vinkel. Den äldre byggnadskroppen mot Storgatan uppfördes troligen under 1700-talets slut i en våning med inredd vind. Längan mot Västra Esplanaden tillkom under 1800-talet, i en och en halv våning med sadeltak och inkörsport för häst och vagn, i övrigt med samma utförande som den äldre delen.
Hermansson blev Lars Färgare
När Umeås första höghus, Thulehuset, skulle byggas på platsen beslöt stadsfullmäktige att Hermanssonska gården skulle flyttas till Gammlia. I samband med flytten genomfördes en namntävling som resulterade i gårdens nuvarande namn efter färgaren Lars Nilsson Strandberg, som ägde byggnaden och hade sitt färgeri där i början av 1800-talet.
Efter flytten till Gammlia användes Lars Färgares gård vintertid för studentbostäder och sommartid som vandrarhem. Numera ägs gården av Umeå universitet som hyr ut lägenheterna till i första hand gästforskare, en verksamhet som vuxit så att universitetet 2007 byggde ut gården med ytterligare två huskroppar.
Konstruktion
Taket är brutet och täckt med rött tegel och byggnaden har en svartmålad gjuten betonggrund som tillkom vid flytten. Fasaden består av faluröd slamfärgad stående locklistpanel och vitmålade snickeridetaljer.