Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Skolhuset

När folkskolereformen firade hundrårsjubileum 1942 startade länets folkskollärare en insamling till en skolbyggnad som skulle stå på Gammlia. I Botsmark hittades tio år senare en lämplig byggnad som visserligen främst använts som bagarstuga men under en period varje år hyst byskolan. Den flyttades 1952 till Gammlia.

Skolan är inredd med skolbänkar och skolmaterial, griffeltavlor att skriva på och hartassar att sudda med. Kammaren innanför skolsalen är möblerad som lärarbostad. Utanför byggnaden finns en undervisningsträdgård med odlingsyta, fruktträd och bärbuskar. Det var ofta folkskolläraren som förde in nya odlingsväxter och kom med nya idéer till byarna.

Konstruktion

Byggnaden är en timrad enkelstuga i en och en halv våning med sadeltak av stickspån. Fasaden har rödfärgad stående locklistpanel med vita fönster- och dörromfattningar. Grunden från 1952 består av betong med inmurad granitsten som efterliknar en stengrund. Byggnaden har fyra tvåluftsfönster i nedervåningen och ett på övervåningen. Ovanför fönsterfodren finns tympanonfält. På vardera långvägg sitter två vindsfönster. Dörren är en gulmålad pardörr med vitmålad portal och dekorationssnickerier samt ett tympanonfält ovanför. Bron är av bräder och har tre steg upp till avsatsen. Skolhuset har två öppna spisar, en i skolsalen och en i kammaren vilka är sammanknutna med den gemensamma vitputsade skorstenen.

Hör folklivsfanatikern Job Andersson berätta om byggnaden:

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp