Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Vallmarksgården

År 1736 timrade bröderna Anders och Stefan Mårtensson ett stort boningshus i Norra Renbergsvattnet, Burträsk. De högg in årtalet och sina namn i ryggåsen. Det sägs att den ena brodern var smed och att han använde framkammaren till något så eldfarligt som en smedja.

Bröderna bytte bort gården år 1812 till Anders Larsson, en rik bonde och nämndeman som flyttade in med sin familj. Larsson och hans ättlingar ägde gården i drygt hundra år och de förändrade den efter tycke och smak. De spikade stående panel över timret och målade det trägrå huset rött. Rumsväggarna lät de måla med schablonmönster och på fri hand.

Sommaren 1854 förändrades framkammaren. Samuel Wiklund ägde då byggnaden och hans bror Johan, som gick i konstskola i Stockholm, prydde väggarna med motiv från sin studieort. Han krönte varje målning med ett motiv från Burträsks kyrka.

Framkammaren blev ett högtidsrum som möblerades med orgel och möbler som kan beskådas där än i dag. Köket var familjens allrum. Där kunde kvinnorna kärna smör, laga mat, karda och spinna, väva, sticka och ta hand om barnen. Männen slöjdade av de träämnen de förvarade under taket.

Logotyp
Museet är öppet idag 10 - 20
Logotyp