Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Kortfilmer på finska och meänkieli

Blåa år / Siniset vuodet (17 min)
En kortdokumentär av Maria Mäki med två skilda perspektiv på sverigefinnar. Det är en berättelse om existens, språk och längtan. Antti, 75, föddes i en samisk familj och Lovisa 29, växte upp omgiven av svenskar. Båda lärde sig finska tidigt i livet. Anttis modersmål har över tid ersatts av finskan, för Lovisa har det blivit en stark del av vardagen. Detta har påverkat deras självbild men även utmanat deras nationella identitet.

Fylla moppe / Täyttää mopoa (17 min)
Tomas är kär i sin klasskamrat Marianne och har länge längtat efter att kunna fixa en träff med henne genom att föreslå en åktur på moppe. Tomas och Marianne stoppas av polisen från Pajala som tillsammans med sin fru, lärarinnan länge trakasserat Tomas och hans familj. Pappan är nämligen smugglare och deras hemspråk meänkieli är förbjudet i skolan. Polismannen börjar att förhöra Tomas på svenska trots att han kan meänkieli och Tomas blir så rädd och förnedrad att han tappar sin skolsvenska. Från 2003.

Regi: Bengt Pohjanen

Mie halvan kotia (29 min)
På ett äldreboende i Stockholm möts Linnea, som efter en stroke glömt bort all svenska, och Ingela, en kaxig tjej som vikarierar på boendet för att spara ihop till en Brasilien-resa. Ingen vet vad Linneas mumlande, ”Mie halvan kotia”, betyder förrän Ingela tar reda på det och då ställs inför ett val. Mie halvan kotia är en berättelse om två kvinnors utanförskap, längtan och vänskap och ställer bl.a. frågor om modersmålets betydelse när man blir gammal. Från 2009.

Mie halvan kotia vann priset som bästa kort film på den internationella filmfestivalen The Northern Character 2009 i Murmansk. Filmen är producerat av Tornedalen Media AB och Filmpool Nord AB. Manusförfattare och producent: Mona Mörtlund

Regi: Ulla Lyttkens

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp