Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Etnolog

Västerbottens museum är ett länsmuseum med placering i Umeå som dels består av det förvaltande bolaget Västerbottens museum AB, dels av Stiftelsen Västerbottens museums samlingar. Museet har en kulturhistorisk inriktning och arbetar med hela länets kulturhistoria. Vid Västerbottens museum arbetar cirka 70 helårsanställda samt många projekt- och timanställda. Västerbottens museum eftersträvar mångfald och jämställdhet och ser därför anställda med olika bakgrund och erfarenhet som berikande för verksamheten.

Är du vår nya etnolog?

Vi söker en engagerad etnolog med intresse för kulturhistoria och aktuella samhällsfrågor, med en förmåga att fånga och lyfta fram människors berättelser och utveckla museet som en angelägen publik plats för alla.

Arbetsuppgifter
Tillsammans med en arbetsgrupp planlägger och strukturerar du verksamheten kring etnologiska samtidsdokumentationer. Du har erfarenhet av att producera utställningar och vill utveckla metoder i medskapande. Du samarbetar med museets övriga utställningsproducenter och utställningsverkstad. Du planerar programverksamhet i samband med utställningar med föreläsningar, samtalskvällar och workshops. Du initierar och deltar i projekt kring samtidsdokumentation. Du arbetar nära museets fotograf och samlingsavdelning och samlar kunskap genom intervjuer, fotografering, insamling av arkivalier, fotografier och föremål, deltagande observationer, fältstudier och frågelistor.

Din profil
Du har högskoleexamen med kulturvetenskaplig inriktning inom ämnet etnologi. Ämneskunskaper i museologi är meriterande. Du har tidigare erfarenhet av etnologiska fältstudier. Du har erfarenhet av utställningsproduktion i rollen som curator/producent.
Som person är du drivande och van att arbeta självständigt. Du är ansvarstagande och blir snabbt självgående i dina arbetsuppgifter. Du gillar att arbeta i projektform och har god planerings- och organisationsförmåga med vana att kunna prioritera. Du har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift och behärskar engelska. Du arbetar utifrån ett normkritiskt synsätt och har lätt för att samarbeta med olika målgrupper.

Omfattning
Anställningen är 100% tillsvidare med tillträde enligt överenskommelse. Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Lön
Enligt överenskommelse

Fackliga företrädare
Saco/Dik: Sofia Andersson, 090-16 39 08, 070-600 33 16
Vision: Kenneth Blom, 090-16 39 14, 070-353 93 44
Kommunal: Stina Molin, 090-16 39 09, 073-022 24 32

Ansökan märkt Etnolog Dnr 98/19 samt CV och referenser sänder du
senast 10 mars 2019 till: info@vbm.se
eller per post till:
Västerbottens museum
Box 3183
903 04 UMEÅ

Inför denna rekrytering har vi redan valt annonskanaler. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Kontakt och information

Helena Magnusson

Avdelningschef: Publikt
070-646 17 96
helena.magnusson@vbm.se

Logotyp
Museet är stängt
Logotyp