Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp
Foto: Liviu Florescu

Vi söker en Kommunikationsansvarig

Västerbottens museum är ett länsmuseum med placering i Umeå. Museet drivs i bolagsform och består dels av det förvaltande bolaget Västerbottens museum AB, dels av Stiftelsen Västerbottens museums samlingar. Museet har en kulturhistorisk inriktning och arbetar med hela länets kulturhistoria. Vid Västerbottens museum arbetar ca 60 helårsanställda och många projekt- och timanställda. Västerbottens museum eftersträvar mångfald och jämställdhet och ser därför anställda med olika bakgrund och erfarenhet som berikande för verksamheten.

Västerbottens museum söker nu en kommunikationsansvarig. I samverkan med ledningen och sakkunniga inom museets verksamhetsområden, kommer du att skapa, planera och samordna museets kommunikation och innehåll i interna och externa kommunikationskanaler.

Arbetsuppgifter
Du kommer att inneha det strategiska kommunikationsansvaret. Därmed har du en viktig roll i att se till så att kommunikationen blir ett verktyg för att uppnå Västerbottens museums övergripande mål, samt för att synliggöra Västerbottens museum i relevanta sammanhang.

I arbetet ingår att skapa, följa upp samt utvärdera både långsiktiga och kortsiktiga kommunikationsplaner, och att samordna kommunikations- och marknadsföringsinsatser som säkerställer att museet når ut till både nya och befintliga målgrupper på bästa sätt. Du stöttar också museets ledning i framtagandet av andra övergripande planer och styrande dokument, samt är rådgivande kommunikationsstöd till museets chefer och medarbetare.

I rollen som kommunikationsansvarig jobbar du utåtriktat samt kontaktskapande, och omvärldsbevakning är en naturlig del av arbetet. Du utgör presskontakt och ansvarar för pressmeddelanden, nyhetstips samt inbjudan till pressvisningar. Du planerar även museets annonsering inom ramen för annonsbudgeten, och ansvarar för annonsbokning i lämpliga marknadsföringskanaler.

I ditt arbete finns ett fokus på digital kommunikation, då du kommer att vara webbredaktör för museets hemsida, intranät samt ett antal ytterligare webbplatser med anknytning till museets verksamhet. Du kommer även att samordna och bevaka museets närvaro i sociala medier. Därtill kommer du att leda arbetet med museets tryckta information, och i det sammanhanget utforma samt redigera text till annonser, affischer, broschyrer, informationsskyltar mm.

Kvalifikationer och meriter
Vi vill att du som söker har:

 • Högskoleutbildning inom kommunikation eller motsvarande
 • Flerårig arbetslivserfarenhet som kommunikatör där du arbetat både strategiskt och operativt
 • Erfarenhet av att arbeta redaktionellt med såväl tryckt material som i digitala/sociala kanaler
 • Erfarenhet av att ansvara för webbsidor
 • Erfarenhet av press- och mediakontakter
 • Erfarenhet av att planera marknadsföringsinsatser och att boka annonser mm
 • Erfarenhet av grundläggande layoutarbete och goda kunskaper i InDesign och Photoshop
 • God förmåga att utrycka dig på både svenska och engelska i tal och skrift

Följande punkter är meriterande:

 • Erfarenhet från kommunikativt arbete inom kulturverksamhet och/eller besöksmålsverksamhet
 • Goda kunskaper i arbete med publiceringskanaler och videoplattformar
 • Kunskaper kring de regelverk som hör till verksamhetsområdet, t ex GDPR, bildupphovsrätt, tillgänglighetsdirektiv.
 • Körkort, B-behörighet

Personliga egenskaper
Vi söker dig som har ett intresse av att arbeta i kultursektorn med ett engagemang för kulturella och historiska värden. Du ska ha ett genuint intresse för kommunikationsfrågor, ha en förståelse för olika målgruppers behov och kunna anpassa kommunikationen efter dessa. Du bör vara analytisk och ha en kreativ förmåga. Du ska också ha lätt för att skapa och upprätthålla kontaktnät både externt och internt i organisationen.

Som person är du självgående, initiativtagande och tar stort eget ansvar i ditt arbete, samt för att driva frågor framåt inom givna ramar. Du tycker om att bidra med nya idéer. Du har lätt för att samarbeta med andra och god förmåga att arbeta både självständigt och i team. Vidare har du ett strukturerat och metodiskt sätt att arbeta mot ett slutresultat. Att vara lyhörd, samt  att kunna reflektera och utvärdera är viktiga egenskaper, liksom problemlösningsförmåga med anpassning till situation, syfte och sammanhang.

På Västerbottens museum värdesätter vi jämställdhet och mångfald.

Anställningsform
Tillsvidareanställning, heltid 100 %. Västerbottens museum tillämpar sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse.

Lön
Månadslön. Lön enligt överenskommelse.

Facklig företrädare, DIK:
Jimmy Korpenwinge
090-20 20 341
jimmy.korpenwinge@vbm.se

Ansökan märkt ”Kommunikationsansvarig Dnr 302/21” samt CV och referenser ska vara Västerbottens museum tillhanda senast den 2021-05-04.

Skicka in din ansökan så snart som möjligt, urval till intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden.

Ansökan skickas via epost till info@vbm.se eller med post till:

Västerbottens museum
Box 3183
903 04 Umeå

Inför denna rekrytering har vi redan valt annonskanaler. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Kontakt och information

Anneli Nilsson

Administrativ chef
090 20 20 310
anneli.nilsson@vbm.se

Logotyp
Stängt/Closed
Logotyp