Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Bärtider

Johannes Samuelsson

Med utgångspunkt i en bärplockarstrejk, som utspelade sig i Umeå under hösten 2013, och samhället Fredrika – bärplockningsnav i Västerbotten – har Johannes Samuelsson tillsammans med forskarna och kulturgeograferna Aina Tollefsen och Madeleine Eriksson följt olika trådar inom branschen för vilda bär i Sverige och också globalt. Fokus ligger på råvarukedjan och på plockarnas situation, den disciplinering de utsätts för och det motstånd de gör.

Geografiskt sträcker sig projektet över ett flertal platser, ett övergivet rekryteringskontor i thailändska provinsen Chiayaphum, en hälsomässa i Frankfurt, evakuerade bostäder i Brattby och industrianläggningar i Balsjö.

Bärtider är en fotografisk undersökning som Johannes Samuelsson påbörjade 2012. Parallellt med fotograferandet har han skrivit korta essäer om fältarbetet som han gör, ensam eller tillsammans med kulturgeograferna. De spårar rörelserna av människor och varor genom olika lokala avtryck av en global kapitalism. Deras arbete synliggör de sociala och ekonomiska strukturer som påverkar såväl den enskilda individen som hela samhällen på ett genomgripande sätt, och i förlängningen även natur och ekologiska system.

Det är en utsaga om en region, dess samtidshistoria och den väv av globala relationer som vi alltid befinner oss i.

Boken Bärtider publicerades 2019 och innehåller fotografier och texter från projektet.


Johannes Samuelsson presenterar sitt verk Bärtider som ingår i utställningen Människans natur.
Videoproduktion: Västerbottens museum.

Externa länkar

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp