Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp
Gun Hofgaard.

Litte ja Goabddá

Ignacio Acosta

I videoinstallationen Litte ja Goabddá [Drönare och trummor] uppmärksammar Ignacio Acosta användningen av drönare hos den samiska ursprungsbefolkningen, som ett medium för motstånd och protest mot gruvprojektet Gállak i Norbotten. Baserat på forskning och nära samarbete med aktivister och samiska familjer som bor och arbetar i området som hotas av gruvorna, undersöker projektet kopplingen mellan trummor och drönare som navigations- och kommunikationsverktyg.

Acosta har gjort omfattande resor i området och dokumenterat den storskaliga territoriella omvandlingen av landskapet som vattenkraftsutbyggnad, skogsavverkning och utvinningsindustri innebär. Hans arbete i Sápmi har skapat ett omfattande arkiv med bilder och filmer både från marken och från ovan. Kameran bär vittne om den verkliga situationen.

Ursprungligen genomfördes projektet som en del av forskningsprojektet Drone Vision: Warfare, Surveillance, Protest – ett samarbetsinitiativ från Akademin Valand vid Göteborgs universitet och Hasselbladstiftelsen. Projektet, under ledning av Dr. Sarah Tuck, utforskade de känslomässiga aspekterna av drönarteknologi inom fotografering och människorättsaktivism.

Filminstallationen och den fotografiska serien har donerats till Ájtte Museums arkiv och Hasselbladstiftelsen, som ett sätt att återbörda arbetet till de samhällen det härstammar från.


Ignacio Acosta presenterar sitt verk Litte ja Goabddá [Drönare och trummor]
Videoproduktion: Västerbottens museum.

Externa länkar

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp