Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Residensjury 2020

Anusha Andersson har studerat på Nordens författarskola – Dramatik, Kungliga Konsthögskolan och har en magisterexamen från Stockholms konstnärliga högskola. Hon är grundare och verksamhetsledare för kulturföreningen Historieberättarna och har i 15 år arbetat med berättelsen, illustrationen, filmen och fotografiet som utgångspunkt i olika projekt. Anusha har haft uppdrag och tjänster på bland annat Kulturhuset Stadsteatern, Sveriges Radio, Momento Film och Botkyrka kommun. Just nu regisserar hon dokumentärfilmen Inbetween.

Jens Olof Lasthein är utbildad vid Nordens fotoskola och har efter utbildningen arbetat som frilansfotograf, dels med egna projekt, dels för olika tidskrifter. Han har haft drygt 50 separatutställningar runt om i världen och gett ut fyra fotoböcker: Moments in Between om 90-talets krig på Balkan, White Sea Black Sea om gränslandet mellan Europas Öst och Väst, Home Among Black Hills med bilder från kol- och stålstaden Charleroi i Belgien, samt Meanwhile Across the Mountain med bilder från Kaukasus. Ett genomgående tema har varit gränser, inre och yttre, och frågan vad de betyder för människor; i sin yttersta konsekvens, konflikt och krig.

Klara Källström har en examen från Akademin Valand i Göteborg. Sedan 2005 samarbetar hon med fotograf Thobias Fäldt och tillsammans driver de B-B-B-Books genom vilket de gett ut 15 böcker. Genom dokumentären som strategi relaterar deras verk till platser som genomgår paradigmatiska förändringar där historiska lager, osäkerhet och slump aktiveras för att uppmärksamma klyftan mellan det synliga och det berättade. De ställer ut internationellt och 2014 tilldelades de Arbetets museums dokumentärpris. 2018 förvärvade Tate i London samtliga av deras böcker. 2017 grundade de galleriet FG2 och Källström undervisar i fotografi på HDK-Valand vid Göteborgs universitet.

Ola Nordebo är sedan 2006 politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren i Umeå. Tidigare har han varit verksam på Liberala nyhetsbyrån och Göteborgs-Posten. Före tidningskarriären studerade Nordebo teatervetenskap på doktorandnivå vid Stockholms universitet och i Berlin.

Sofia Breimo är etnolog och producent vid Västerbottens museum sedan 2017. Har en bakgrund inom konsten och söker sig ofta till gränslandet mellan konstnärliga uttryck och dokumentära/etnologiska metoder, såsom i Upsala, Darling – om queera minnen och glömda rum (2017) eller Klago-mål (2012). Breimo känner stort engagemang för människors berättelser och iakttagelser och intresserar sig djupt för det etnologiska hantverket. Hittar drivkraft i tanken om ett mångfacetterat kulturarv och en mer inkluderande historieskrivning.

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090-16 39 38
073-926 26 85
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Museet är stängt
Logotyp