Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Romska filmer

Taikon (97 min)
Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer.

De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna.

“Taikon är en film om flickan som föddes i ett tält, lärde sig läsa och skriva som 26-åring och kom att förändra Sverige för alltid. Det är inte för intet som hon kallats Sveriges Martin Luther King.

Med utgångspunkt i ett rikt arkivmaterial, rörligt såväl som stillbilder, skildrar vi ett av de mer fascinerande människoödena under 1900-talets Sverige. Familj, vänner och kolleger ger oss nära bilder, inte bara av Katarina Taikon, utan också det samhälle som hon slogs med, för och emot för att skapa lika möjligheter och villkor för en utsatt minoritet. Och skildringen av denna kamp förflyttar oss obarmhärtigt in i vår egen nutid, där romernas situation är en av de mest brännande frågorna på hela den europeiska kontinenten. ” – Lawen Mohtadi, Gellert Tamas 

Gipsy Queen (117 min)
Gipsy Queen är en berättelse om den romska, ensamstående mamman Ali. Hon gör allt för sina två barn Esmeralda och Mateo, så att de ska få den bästa möjliga start i livet och i ett nytt främmande land. Ali arbetar som städerska på en klubb i Hamburg. En dag upptäcker hon att i klubbens källare finns en boxningsklubb. Hon ser en match och minnena från när Ali själv tränade boxning med sin far, får henne att längta tillbaka till träningen. Hon börjar träna och blir upptäckt av klubbens ägare. Ali får nu utlopp för all den orättvisa som hon har blivit utsatt för i sitt liv och kanske kommer boxningen att ge henne en chans till ett bättre liv.

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp