Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Samarbete med Rosenströmska stiftelsen

Med anledning av att Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för Norrländskt Kulturstöd under 2020 uppmärksammar tidigare pristagare har Västerbottens museum erbjudits möjligheten att engagera kreatörer att verka inom museets ramar under våren.

• Söndag 26 januari
Invigning
Vid ett inledande arrangemang läser stipendiaten och författaren David Väyrynen eget nyskrivet material och ett urval av Sune Jonssons texter, ackompanjerad av dragspelaren Jan Johansson.

Så inleder vi ett samarbete med Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för Norrländskt Kulturstöd som under 2020 uppmärksammar några av sina tidigare pristagare. I samarbetet har Västerbottens museum erbjudits möjligheten att engagera pristagarna att verka inom museets ramar under våren 2020.

Efter Väyrynens och Johanssons framförande delas årets första kulturpriser från Rosenströmska stiftelsen ut under en ceremoni ledd av Anna-Karin Sjöstrand, ordförande i stiftelsen.

• Onsdag 12 februari
När du går på känsla är du alltid i tid
Musikern Frida Selander har gjort en föreställning av sitt senaste album. Ensam med sin gitarr, sin röst och med texterna i fokus berättar hon om förgänglighet, om att öppna sitt hjärta, om det ömtåligaste i människor och om att hitta rätt nyckel till rätt dörr.
Fri entré, platsbiljett i receptionen från 7 februari.

• Onsdag 4 mars
Ursprungsfolk och miljö
Medverkande: Carl-Johan Utsi, fotograf och filmare; May-Britt Öhman, projektledare för forskningsprojektet Dálkke: Urfolksperspektiv på klimat.

• Söndag 8 mars
Internationella kvinnodagen – Våra berättelser
Ett trettiotal elever som studerar svenska på Umevux SFI i Umeå har tillsammans med musikern Frida Selander deltagit i berättarworkshop på museet och uppmuntrats till berättande på dagens tema. Vi uppmärksammar dagen med elevernas personliga berättelser och hör Frida Selander berätta, spela och sjunga.

Söndag 15 mars
Skrivworkshop
Med författaren och dramaturgen Gustav Tegby som nyligen utkommit med den kritikerrosade romanen Beröringen.

• Vecka 13, 24–29 mars
Insamlingsstation
Kulturanalytikern Elfrida Bergman huserar en vecka i entréhallen med sin insamlingsstation. Här tar hon emot dina berättelser och vittnesmål kring det som brutit mot normer vad gäller kärlek, sexualitet, kön, familjebildning och kropp – med fokus på hbtqi. Insamlingsstationen är en del i ett pågående samarbete mellan Västerbottens museum och projektet Myter & verkligheter – En lesbisk odyssé som Elfrida Bergman leder.

• Lördag 28 mars & lördag 4 april
Workshop: Fotografera människor
Den prisbelönta dokumentärfotografen Elin Berge håller två heldagsworkshoppar – i Vindeln 28 mars och i Sorsele 4 april – om att fotografera människor i miljö där hon berättar om och visar grundläggande teknik och metoder. Workshopparna vänder sig till dig över 16 år som vill utvecklas i ditt fotograferande. Systemkamera är bra men inget krav. Huvudsaken är att berättarlusten finns, och den går lika bra att förmedla med en mobiltelefon.
Anmälan: alexandra.ellis@vbm.se

• Lördag 25 april
Ljud på friluftsmuseet
Musikerna Sara Ajnnak, Birgit Lindberg och Anton Teljebäck bjuds in till museet för att skapa varsitt ljudbaserat verk som tolkar en plats ute på friluftsmuseet. Verken invigs i två steg, först en programaktivitet i april då skaparna berättar om processen och arbetet, sedan premiärframföranden i maj då verken spelas på sina respektive platser. En möjlighet är att verken i en eller annan form kan fortsätta att finnas tillgängliga på området.

***

Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för norrländskt kulturstöd – Rosenströmska stiftelsen – bildades i maj 2010 på initiativ av Sten Rosenström.

Stiftelsens ändamål skall vara att främja kulturellt skapande i Norrland genom ekonomiskt såväl som mentalt stöd till individer eller institutioner kulturellt verksamma i Norrland och även till stöd för dem som från annan plats verkar för norrländska kulturella teman. Kultur skall i detta sammanhang förstås som ett brett begrepp.

Kontakt och information

Sofia Andersson

Programsamordnare
090-16 39 08
070-600 33 16
sofia.andersson@vbm.se

Logotyp
Museet är stängt
Logotyp