Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Ljud på friluftsmuseet

Med anledning av att Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för Norrländskt Kulturstöd under 2020 uppmärksammar sina tidigare pristagare har Västerbottens museum erbjudits möjligheten att engagera kreatörer att verka inom museets ramar under våren.

Musikerna Sara Ajnnak, Birgit Lindberg och Anton Teljebäck har bjudits in för att skapa varsitt ljudbaserat verk som tolkar en plats på friluftsmuseet. Här bjuder vi på varsin teaser från musikerna.

De färdiga verken presenteras i juni och kommer att kunna höras dels via QR-koder ute på friluftsmuseet, och dels här på museets webbplats.

 

Birgit Lindberg, April
Verket är skapat för en träddunge på Gammlia där besökaren kan färdas i tankar och känslor samtidigt som en kan sitta ner och njuta av växtligheten.

 

Sara Ajnnak, SOS Sápmi
Ett musikstycke skapat för det samiska visteområdet på friluftsmuseet, en plats som ger en hint om en förgången kultur med kåtor från olika platser i Västerbotten. Samtidigt som det i nutid pågår en kamp för fortsatt existens till följd av kolonisatörens framfart och ignorans mot samernas traditionskunskap och levnadssätt.

 

Anton Teljebäck, Neas
Musik skapad för friluftsmuseets vattenkvarn som ursprungligen byggdes i Västra Ormsjö, Dorotea socken, 1840. Det börjar med vatten…

 

***

Gunborg och Sten Rosenströms Stiftelse för norrländskt kulturstöd – Rosenströmska stiftelsen – bildades i maj 2010 på initiativ av Sten Rosenström.

Stiftelsens ändamål skall vara att främja kulturellt skapande i Norrland genom ekonomiskt såväl som mentalt stöd till individer eller institutioner kulturellt verksamma i Norrland och även till stöd för dem som från annan plats verkar för norrländska kulturella teman. Kultur skall i detta sammanhang förstås som ett brett begrepp.

 

Kontakt och information

Sofia Breimo

Etnolog
070–275 97 41
sofia.breimo@vbm.se

Logotyp
Stängt/Closed
Logotyp